V Bukovici pogovorno omizje: DOMOLJUBI IN PRIMORCI SKOZI ZGODOVINO

Foto: MH

V Bukovici je potekalo pogovorno omizje »Domoljubje in Primorci skozi zgodovino« v počastitev državnega praznika vrnitve Primorske k matični domovini.

Foto: MH

Uvodoma sta navzoče pozdravila predsednik pokrajine VSO Severna Primorska Oton Filipič in predsednik VSO Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba, Marko Švara. Na pogovornem omizju so sodelovali evropska poslanka Patricija Šulin, podpredsednica VSO Mojca Škrinjar in Vinko Jarc, zgodovinar in veteran osamosvojitvene vojne leta 1991.

Foto: MH

Patricija Šulin je spregovorila o pomenu evropskih institucij za Slovenijo in širjenje slovenske besede. Vinko Jarc je orisal zgodovino Primorske skozi stoletja, Mojca Škrinjar pa je spregovorila o šolstvu in domoljubju ter predstavila dela Šolske sekcije VSO.
Šulinova je spomnila, da se domoljubje prične doma, Jarc je izpostavil lepote Slovenije. Škrinjarjeva pa je dejala, da je zanjo domoljubje vse, kar je pogrešala v Jugoslaviji in hkrati opozorila, da so danes vrednote slovenske osamosvojitve zopet ogrožene.