V Bovec brez dokumentov: ZAKONITA GLOBA

Foto: FB Slovenska policija

Petkov postopek, ko so policisti v Bovcu oglobili skupino 25 kubanskih plesalcev, ki pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov, so na novogoriški policijski upravi označili za zakonit.

Potne liste so v času postopka pripeljali iz italijanskega hotela, kjer so bili kubanski državljani nastanjeni. Ker globe doslej še niso plačali, so jim zaradi zavarovanja izvršitve sankcije začasno vzeli dokumente. Po vložitvi zahteve za sodno varstvo kubanski plesalci čakajo na odločitev sodišča. Le ob vračilu zaseženih dokumentov se bodo v sredo lahko vrnili domov.

Postopek je zakonit in strokovno izveden, je pojasnil Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica. Policisti so v petek na območju Bovca skupaj s predstavniki Finančne uprave RS in inšpekcijskih služb izvajali poostreni nadzor. Med obravnavanimi je bilo 25 kubanskih plesalcev, ki so se z italijanskim avtobusom pripeljali iz Gemone na nastop v Bovec. Med njimi je bila tudi ena mladoletna oseba. Policisti so ugotovili, da navedeni pri sebi niso imeli veljavnih dokumentov za prestop meje (potni list, veljaven vizum ali drug pravni naslov bivanja). S tem so storili prekršek zakona o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 evrov. Za mladoletno osebo so napisali obdolžilni predlog pristojnemu sodniku za prekrške, po naročilu dežurne sodnice pa bo predlog za uvedbo postopka obravnavan v rednem sodnem postopku, je še povedal Govekar.

Foto: FB Tatjana Wojčicki

Župan občine Bovec Valter Mlekuž je nad dogajanjem razočaran in upa, da jim bo sodišče prisluhnilo in Kubancem izreklo le opomine zaradi pozabljenih dokumentov. V izjavi za medije je Govekar pojasnil, da lahko opomin ali opozorilo izreče le sodišče, policisti pa so ukrepali v skladu z zakonodajo, ki ne dovoljuje policiji v postopku izreka opomina.

V letu 2017 so policisti v Sloveniji skupaj odkrili in obravnavali 925 kršitev nedovoljenega prehoda notranjih meja, v letošnjih sedmih mesecih pa 496 primerov. Na območju PU Nova Gorica so zabeležili 118 kršitev nedovoljenega prehoda notranjih meja EU. 26 je bilo takšnih kršilcev, ki so ilegalno prestopili zunanjo mejo EU in so jih prijeli na Goriškem, 265 obravnavanih oseb pa je imelo azilantski status v Sloveniji ali drugih državah EU.