V bolnišnici v Šempetru iščejo medicinske sestre: NOTRANJE REZERVE?

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Kot smo že poročali, je vodstvo šempetrske bolnišnice v dogovoru z novim vodjem kirurškega oddelka Danijelom Bešič Loredanom preložilo več operacij zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester. Zdravniki, združeni v sindikatu Fides se s tem ukrepom ne strinjajo.

“Ta ukrep je strokovno in finančno popolnoma neupravičen,” meni sindikalni zaupnik Fidesa Silvan Saksida.

Na novinarski konferenci vodstva šempetrske bolnišnice je Saksida povedal, da bi bilo mogoče najti notranje rezerve s prerazporeditvijo zaposlenih znotraj oddelkov bolnišnice. “Sprejeti ukrep je škodljiv za bolnike, ki že mesece čakajo na operacijo, z njim pa vodstvo izvaja tudi pritisk na druge zaposlene,” je poudaril Saksida. Po njegovem mnenju je nesprejemljivo, da se je vodstvo za tak ukrep odločilo le na enem izmed oddelkov znotraj kirurške službe, in to tistem, ki najbolje dela.

Predstavniki ostalih sindikatov v šempetrski bolnišnici se večinoma strinjajo z ukrepom strokovnega vodstva bolnišnice, ki se je odločilo za preložitev 31 operacij zaradi pomanjkanja medicinskih sester, saj bi v nasprotnem primeru lahko ogrozili varnost bolnikov.

V spomladanskih mesecih so v bolnišnici pogrešali okrog 25 medicinskih sester s srednjo izobrazbo, v poletnih mesecih pa je odšlo še dodatnih 20 zaposlenih, tako da bi v šempetrski bolnišnici potrebovali kar okrog 50 medicinskih sester s srednjo in višjo izobrazbo, pravi direktor Splošne bolnišnice Franca Derganca Stanislav Rijavec.

Foto: ML

Bolnišnica je razpisala 24 prostih delovnih mest, s sedmimi medicinskimi sestrami pa se dogovarjajo za sodelovanje preko podjemne pogodbe. Do predvidoma 19. novembra naj bi se stanje zaradi pomanjkanja zaposlenih izboljšalo. Bolniki, ki so jim odložili že napovedane operacije, naj bi nove datume dobili najkasneje do 15. januarja prihodnje leto, pravi strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Podobne težave, kot jih imajo v kirurški službi, imajo v šempetrski bolnišnici še nekateri drugi oddelki. Srednje in diplomirane medicinske sestre odhajajo predvsem v primarne zdravstvene ustanove, kjer imajo boljše pogoje dela in višje plače. Plača medicinske sestre začetnice brez vseh dodatkov za nočno in nadurno delo v bolnišnici znaša okoli 750 evrov neto, sestre z 20-letno delovno dobo z dodatki pa okrog 1.000 evrov neto.