V Anhovem zahtevajo nov vir in zdravo pitno vodo: OPUSTITEV ČRPANJA IZ SOČE

Foto: Pixabay

Pred včerajšnjo sejo občinskega sveta Občine Kanal ob Soči so krajani Anhovega, društvo Eko Anhovo in Lista za zdravje in kakovost bivanja županji Tini Gerbec predali peticijo z nekaj več kot 600 podpisi podpore, s katero zahtevajo zagotovitev novega vira neoporečne in zdrave pitne vode ter novega vodovodnega omrežja.

Krajani Anhovega, društvo Eko Anhovo in Lista za zdravje v peticiji med drugim pozivajo k obravnavi občinske strategije s pitno vodo in investicijskega načrta, s katerima naj se opusti črpanje vode iz reke Soče ter k izgradnji omrežja, ki bo potekalo mimo industrijskega kompleksa.

Foto: eternit.si

Ob predaji podpisov je županja izpostavila, da na občini razumejo skrb krajanov in njihova prizadevanja za čisto pitno vodo in da se trudijo, da bi problem uredili. „Najbolj izvedljiva je obnova vodarne Močila, za katero imamo zagotovljena tako finančna sredstva kot tudi pripravljene projekte,” pojasnjuje Gerbečeva. Ker se krajani s to rešitvijo ne strinjajo, saj bi v tem primeru še vedno pili vodo iz reke Soče, je županja povedala, da na občini trenutno preučujejo tudi možnost priklopa na vodovod Mrzlek. Glede na grobo oceno stroškov bi voda iz Mrzleka podražila položnico za približno 20 evrov. Prav tako gre v tem primeru za časovno zelo oddaljeno rešitev, saj na tem področju ni bilo narejenega še nobenega konkretnega projekta, še pojasnjuje Tina Gerbec.