Utrjevanje fizične zapore na meji v Šempetru: VEČKRAT POŠKODOVANA OGRAJA

Foto: EČ (Civilna zaščita) - Zapora na mejnem prehodu v Šempetru

V Šempetru so morali znova utrjevati fizično zaporo na maloobmejnem prehodu. Ta je zaprt in prehod mejne črte ni mogoč. To očitno nekoga zelo moti, saj je bila ograja v nekaj dneh že večkrat poškodovana, poroča Regijski štab Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.

Na prošnjo Karitasa in Centra za socialno delo se v Novi Gorici eni družini (materi in sinu) ureja začasno bivališče. Ob tem je štab CZ organiziral dodatno patruljo za nadzor gibanja oseb na kolesarski in peš poti med Šempetrom in Novo Gorico. Več nadzora je tudi v središču mesta in pred manjšimi prodajalnami. V občini Renče so obravnavali in oskrbeli brezdomca po padcu in lažji poškodbi. Ob tem so mu, ob pomoči Centra za socialno delo, poizkušali urediti osnovno zdravstveno zavarovanje, a to kategorično zavrača. Zato je občinski štab CZ o zadevi obvestil pristojne občinske službe.

Goriška regija še naprej ostaja med najmanj prizadetimi po potrjenih okužbah z novim koronavirusom v Sloveniji. V zadnjih 24 urah ni bilo novih uradno potrjenih okužb s covid-19, kar pomeni, da skupno število ostaja 11. Ti prihajajo iz šestih občin: Idrija 4, Tolmin in Nova Gorica po 2, Šempeter-Vrtojba, Cerkno in Bovec po 1.

Foto: Pixabay

V Ajdovščini že lepo izdelujejo maske WaM1 in delijo raztopino razkužila za uporabo v večstanovanjskih objektih, kot ena redkih občin v Sloveniji. Menijo, da je razkuževanje ograj, kljuk in stikal veliko bolj smiselno in učinkovito kot razkuževanje pločnikov ter podobnih javnih površin. Iz občine Vipava, kjer zelo spodbujajo občane k spoštovanju ukrepov in navodil pristojnih služb, da ostajajo doma, še vedno opozarjajo, da je veliko premalo osebne zaščitne opreme tako za zdravstvene organizacije, domove za starejše, kot enote CZ ter društva in nevladne organizacije, ki pomagajo pri oskrbi prebivalcev. Še posebej, če se bodo razmere poslabšale.

Še vedno je veliko vprašanj glede zadnjih ukrepov. Po občinah se trudijo urejati tudi posamezne, specifične in zahtevne primere. Enega takšnih so v občini Bovec, ob pomoči komandirja tamkajšnje policijske postaje Damijana Žagarja, tudi uspešno in ugodno rešili. Predvsem starejši sprašujejo, kje dobiti zaščitne maske, da bi lahko odšli po nujnih opravkih.

Foto: booking.com – Cerkno

Iz občine Cerkno in tamkajšnjega štaba CZ so sporočili, da je ETA Cerkno podarila 100 mask tipa FFP3 (teh najbolj primanjkuje) Zdravstvenemu domu Idrija. Karitas in Rdeči križ sta pripravila pakete humanitarne pomoči. Zaradi nespoštovanja ukrepov (športne aktivnosti večje skupine) v minulih dneh so fizično zaprli dostop do sicer zasebnega igrišča Hotela Cerkno in o tem obvestili direktorja. V Idriji so pogrebni službi oddali potrebno zaščitno opremo. Predlagajo pa tudi pripravo in večkratno predvajanje video navodil občanom glede zaščitnih mask: kako jih pravilno namestiti, sneti in kam jih odlagati.