Ustanovitev službe za digitalno preobrazbo

Foto: Kabinet predsednika vlade - Mark Boris Andrijanič

Danes je Vlada RS ustanovila službo za digitalno preobrazbo. Njena naloga bo usklajevati, usmerjati in pospeševati uresničevanje že pripravljenih ukrepov za digitalizacijo, pa tudi ostalih aktivnosti države na tem področju. Za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, je DZ pretekli teden imenoval Marka Borisa Andrijaniča.

Podobne vladne službe oziroma celo ministrstva imajo številne najrazvitejše države na svetu. Kot minister za digitalno preobrazbo je Andrijanič, ki mu je vlada aprila zaupala vodenje strateškega sveta za digitalizacijo, obljubil, da bo storil vse, da digitalizacija postane naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo in politiko.

Strateški svet za digitalizacijo je nedavno predstavil 40 ukrepov za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, gospodarstva in izobraževanja. “Z njimi bomo poenostavili življenja ljudi in poslovanje podjetij. Posebno pozornost bomo namenili digitalni vključenosti ranljivih skupin, vračanju slovenskih strokovnjakov iz tujine in krepitvi kibernetske varnosti,” napoveduje Mark Boris Andrijanič.