Ureditev podzemnega rova pod trdnjavo Kluže na Poti miru

Foto: Pot miru - Trdnjava Kluže

Pod trdnjavo Kluže v občini Bovec načrtujejo ureditev in odprtje novega rova z razglediščem v sklopu strateškega projekta trajnostnega razvoja dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom.

V okviru projekta so pod trdnjavo že vzpostavili nov del Poti miru, ki vodi do korit reke Koritnice in sovpada tudi s potjo Juliana, kamor je možen dostop po novih pločevinastih stopnicah. Kot pojasnjujejo na Posoškem razvojnem centru, ki je vodilni projektni partner čezmejnega italijansko-slovenskega projekta, pot poteka do Koritnice, na kateri so v okviru projekta postavili tudi novo brv, obnovili obstoječo in vzpostavili novo pot med njima.

Celoten projekt trajnostnega razvoja dediščine prve svetovne vojne, ki je sofinanciran v projektu Interreg Slovenija Italija 2014-2020, je vreden skoraj 2,9 milijona evrov.

Bližnji rov, ki je dolg 400 metrov, je bil doslej za obiskovalce zaprt. Partnerji v projektu so se skupaj z občino Bovec odločili, da rov obnovijo in omogočijo njegov ogled. V naslednji fazi investicije bodo vzpostavili pohodno pot skozi rov in uredili odvodnjavanje. Na koncu rova nad koriti Koritnice bodo zgradili tudi razgledno ploščad.