Upravljanje EU z migracijami: PRIPRAVA JASNE POLITIKE

Foto: Pixabay

Na plenarnem zasedanju v Bruslju je evropski poslanec dr. Milan Zver razpravljal o migrantski situaciji v Bihaču. Ocenil je, da bi evropski parlamentarci  o tej temi morali spregovoriti že zdavnaj, pa se morda ne bi pogovarjali o težavah, temveč o rešitvah, sedaj pa so soočeni s tem, da se ukvarjajo s posledicami problema.

“Upravljanje EU z migracijami zgleda tako, da “rep maha s psom, ne pa obratno,” se je slikovito izrazil dr. Milan Zver, ki je bil tako tudi kritičen do odziva Evropske unije v povezavi z migracijami. Ob tem je ocenil, da zaradi neustreznega odziva balkanska pot realno obstaja, prav tako pa tudi drugi problemi, povezani z nezakonitimi migracijami.

“Problem migracij se mora reševati predvsem na izvoru. Ker tega ne počnemo, so notranje meje izjemno prepustne, tudi v Sloveniji, kjer se iz meseca v mesec povečuje število prehodov meje s strani nezakonitih migrantov in v organizaciji tihotapcev, ki jo vsa mašinerija, ki jo premoremo v EU, ne more premagati. Varnostna situacija na slovenski južni meji se je popolnoma spremenila: ljudi je strah,” je v razpravi opozoril evropski poslanec.

Evropska unija si je zadala jasne cilje glede vračanja nezakonitih migrantov nazaj v varne države oz. v države izvora, zato je Zver kot zelo neodgovorno ocenil dejstvo, da teh ciljev niti približno ne izpolnjujemo.

Foto: FB

“Ravno zato, ker nezakonitih migrantov ne vračamo, zmanjkuje prostora za resnične begunce, torej tiste, ki so dejansko v življenjski nevarnosti v svojih državah,” je bil oster evropski poslanec, ki je tudi poudaril, da je treba pripraviti jasno politiko: kratkoročne in dolgoročne ukrepe. “Tudi, kar se Bihaća tiče. Predvsem pa je treba nezakonitim migrantom in tihotapcem dati jasen signal, da v Evropski uniji nezakonite migracije niso niti zaželene niti dovoljene,” je zaključil dr. Milan Zver.