Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu: ODRINIMO NA GLOBOKO

Foto: FB Jožica Ličen

Danes se na Sinjem vrhu nad Ajdovščino začenja 25. umetniška kolonija Umetniki za Karitas. Geslo letošnje jubilejne kolonije je Odrinimo na globoko. Denar, ki ga bodo zbrali od prodanih darovanih umetniških del bo namenjen mladim in umetnikom.

Projekt Umetniki za karitas postaja neformalno gibanje, ki širi umetnost in dobrodelnost. Na ta način mnogim umetnikom omogoča, da svoja dela na številnih razstavah predstavijo širšemu občinstvu, kar si nekateri med njimi ne morejo sami privoščiti. Ob potovanjih razstav Karitas tudi opozarja na stiske ljudi, s katerimi se pri svojem delu srečujejo.

Udeleženci “srebrne” mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so priznani slikarji iz domače in tuje likovne scene: Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva pridejo tudi Mirsad Begič, Dragica Čadež in Zmago Modic, prav tako se jim bodo pridružili še člani strokovnega sveta in številni drugi ustvarjalci.

Foto: FB Jožica Ličen

V četrtek bo na sporedu dan odprtih vrat, ko bo Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, ki za namen kolonije darujejo svoja likovna dela.

Denar, ki ga bodo zbrali od prodanih darovanih umetniških del bo namenjen mladim in umetnikom. Po besedah Jožice Ličen mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, a pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar čutita duša in srce. Del zbranih sredstev bo namenjen tudi skladu Karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi. Vsako leto je po besedah Jožice Ličen prodanih približno dve tretjini vseh nastalih in darovanih del, izkupiček pa je okrog 10.000 evrov.