Ukrepi vlade za omilitev posledic covid-19: TRI MILIJARDE EVROV

Foto: Pixabay

Že pred dnevi je vlada RS pomoč za omilitev krize zaradi epidemije novega koronavirusa obljubila poslovnim subjektom in upokojencem, sedaj pa jo napoveduje med drugim tudi študentom in prejemnikom denarne socialne pomoči. Višja je tudi skupna vrednost ukrepov, ki je ocenjena na tri milijarde evrov. Vsi predlagani ukrepi naj bi veljali do 31. maja.

Vlada je ukrepe za pomoč državljanom in gospodarstvu združila v predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni covid-19, ki ga je sprejela včeraj pozno ponoči. V njem je združila ukrepe, ki jih je premier Janez Janša predstavil že v torek, dodala pa je še nekaj novih.

Foto: Pixabay

Pomoči bodo deležni tudi vsi redni študenti, ki bodo prejeli enkraten krizni dodatek v višini 150 evrov. Izplačan bo do 30. aprila.

Prvi del ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 25 odstotkov, za april in maj pa po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

Podrobnosti iz predloga zakona, ki ga je vlada že poslala v obravnavo in sprejem v DZ po nujnem postopku, bo premier Janez Janša skupaj s predsedniki koalicijskih strank in finančnim ministrom Andrejem Šircljem predstavil popoldne na novinarski konferenci.

Foto: SDS

Upokojencem z do 700 evrov pokojnine bo država izplačala solidarnostni dodatek v treh različnih višinah. Za pokojnine do višine 500 evrov je določen v višini 300 evrov, za pokojnine v višini od 501 do 600 evrov v višini 230 evrov in za pokojnine v višini od 601 do 700 evrov v višini 130 evrov. Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov bodo upravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Velike družine s tremi otroki bodo poleg dodatka, ki ga že prejemajo, po predlogu prejele še dodatnih 100 evrov, družine s štirimi ali več otroki pa 200 evrov.