Ukrepi iz prvega korona paketa dosegli želene rezultate: VISOKE BONITETNE OCENE

Foto: Pixabay

Vladni ukrepi iz prvega korona paketa so dosegli želeni cilj. To potrjujejo tudi visoke bonitetne ocene, ki so jih Sloveniji dodelile mednarodne institucije.

Zaupanje poslovnih in finančnih krogov je najboljši pokazatelj, da so sprejeti ukrepi obrodili sadove. Ker se je Slovenija uspela za namen omilitve posledic epidemije covid-19 zadolžiti za 2,17 milijarde evrov pod ugodnimi predkriznimi pogoji, je bil ohranjen stabilen državni proračun.

Foto: Pixabay

V prvem paketu pomoči je država več kot 300 tisoč upokojencem razdelila 66,8 milijonov evrov. Samozaposleni, ki so zaradi epidemije COVID-19 bili prisiljeni opravljati svojo dejavnost v zmanjšanem obsegu oz. je sploh niso mogli, so bili upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka, za kar je država zagotovila 83 milijonov evrov. Več kot 53 tisoč študentov je prejelo solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Skoraj 30 tisoč velikih družin je prejelo sto evrov dodatka za tri ali 200 evrov dodatka za štiri ali več otrok.

Vlada Janeza Janše, ki je zaprisegla sredi marca 2020, je še isti mesec sprejela interventni zakon z namenom preprečitve stečajev podjetij ter čim hitrejšo vrnitvijo gospodarske rasti. “Po indeksu odziva na Covid-19 Slovenija zaseda izjemno 7. mesto med več kot 160 državami sveta,” izpostavljajo na Ministrstvu za finance.

Foto: Pixabay

Po napovedih Evropske komisije, ki v letu 2021 predvideva šestodstotno gospodarsko rast v Sloveniji, bomo v enem letu skoraj v celoti nadoknadili posledice letošnje epidemije,” poudarjajo na Ministrstvu za finance. K temu naj bi poleg vladnih ukrepov prispevalo, tudi dejstvo, da so javne finance stabilne in banke likvidne, zaradi česar po trditvah vlade ni bojazni, da bi na področju zdravstva ali pokojnin prišlo do poslabšanja stanja. Stabilnost javnih financ naj bi omogočila nemoteno izplačevanje pokojnin, socialnih transferjev in plač.