Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve norčevanje iz demokratične države

Foto: Wikipedija

Vlada je v četrtek s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Številni tej potezi vlade nasprotujejo.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle obžaluje odločitev vlade, ki ukinja samostojni Muzej slovenske osamosvojitve in poudarja: „Poslanstvo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je v tem, da krepi odnos do države, ki je nastala na podlagi plebiscitarne volje za vse.“ Peterletu se zdi nepotrebno in neutemeljeno odpirati še eno fronto, in to tisto, na kateri smo bili Slovenci enotni. Za danes je napovedal tudi izredno sejo predsedstva združenja VSO na temo združitve obeh muzejev.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman meni, da se vlada z ukinitvijo Muzeja slovenske osamosvojitve norčuje iz demokratične in pravne države: „Dejansko gre za nadaljevanje spominske in kulturne vojne, v kateri tabor, nekritično naklonjen Titu in komunizmu, zagovarja tezo, da je bila osamosvojitev Slovenije preprost prehod iz propadlega režima v nov režim, temu nasproti pa stoji trditev drugega tabora, da se Republika Slovenija temeljito razlikuje od Socialistične republike Slovenije.“

Nad potezo Golobove vlade so razočarani tudi v največji opozicijski stranki SDS, kjer so zapisali, da z začudenjem spremljajo, kako lahkotno in brez zadržkov aktualna vlada ukinja muzej, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države. V SDS poudarjajo, da včerajšnja odločitev kaže, kako podcenjujoč in zavržen pogled na ključno obdobje nastanka naše samostojne država ima ta koalicija.

Da država ukinja kulturne inštitucije oziroma celo inštitucijo, ki je bila posvečena državi, v kateri živimo, kaj takega mogoče poznamo samo v obdobju krvave in krute ideološke revolucije,” meni zgodovinar dr. Stane Granda, ki dodaja, da gre za norčevanje iz slovenske zgodovine. To kar si je ta oblast privoščila, je unikum kulturne zgodovine, poteza pa zgolj potrjuje tistim, ki trdijo, da je osamosvojitev izpeljal Janez Janša oziroma da pri tem ni šlo za intimno izbiro slovenske politike nasploh.