Turško-švicarski košarkar Enes Kanter pokazal zobe kitajski komunistični partiji

Foto: Facebook, Pixabay

V preteklih letih si je največja košarkarska liga na svetu, ameriška liga NBA, prislužila že malo morje kritik zaradi uklanjanja interesom Kitajske komunistične partije, ki ji v zameno omogoča več milijonov vredne posle na celinski Kitajski. Vendar pa se številni člani NBA ne vdajo tako zlahka. Tokrat se je diktatorskemu režimu iz Pekinga po robu postavil 29-letni švicarski igralec turških korenin Enes Kanter.

Kanter, ki je v svoji več kot desetletje trajajoči karieri v ligi NBA že zaigral v dresu klubov Utah Jazz, Oklahoma City Thunder, New York Knicks in Portland Trail Blazers, od 13. avgusta letos igra pod košem bostonskega kluba Boston Celtics. Prvi center Celticsov pa ni samo izjemno spreten pod košem, ampak je v preteklosti nase opozoril tudi s političnim aktivizmom in humanitarnimi gestami. Tako se je že v mladosti navdušil za ideje znamenitega turškega disidenta in borca za socialno pravičnost Fethullaha Gülena, ki je zaradi svojega neomajnega političnega aktivizma že vrsto let trn v peti turškim oblastem na čelu s »predsednikom« Recepom Tayyipom Erdoğanom. 2,08 metra visoki košarkar je tako že večkrat prišel navzkriž tudi z Erdoganom in njegovimi privrženci, ob neuspelem državnem udaru v Turčiji leta 2016 in turškem napadu na Kurde v Siriji leta 2019 pa je Erdogana celo označil za »Hitlerja 21. stoletja«. Žal so imeli njegovi kritični pogledi na turško politiko hude posledice za njegovo v Turčiji živečo družino, saj so njegovega očeta, ki je bil kot univerzitetni profesor že več desetletij zaposlen na Univerzi v Trakiji v Turčiji, leta 2017 odpustili, naslednje leto pa ga celo aretirali na podlagi sicer popolnoma neutemeljenih obtožb, da je podpornik teroristične skupine.

Pred dnevi se je Kanter znova odločil, da bo javno spregovoril o preštevilnih krivicah, ki se dogajajo v avtoritarnih državah po svetu. Tokrat se je osredotočil na Ljudsko republiko Kitajsko (tj. celinsko Kitajsko), ki velja za eno najbolj nedemokratičnih držav na svetu, saj vsa področja posameznikovih življenj z jekleno roko obvladuje Kitajska komunistična partija, ki poleg tega že desetletja krvavo zatira pripadnike v državi živečih etničnih manjšin, zlasti Tibetance in Ujgure. Kanter je v enem svojih zapisov na socialnih omrežjih generalnega sekretarja kitajske komunistične partije Ši Džinpinga najprej označil za »brutalnega diktatorja«, nato pa delil še zapis glede hudih kršitev najbolj temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih agresivne kitajske komunistične oblasti izvajajo v Tibetu, pri čemer se je tudi nedvoumno zavzel za osvoboditev Tibeta izpod kitajske diktature.

Foto: Facebook

Kanter je bil v dneh, ki so sledili v svojih javnih zapisih tudi izjemno kritičen do ameriškega podjetja Nike (pri čemer je še posebej izpostavil enega od njegovih solastnikov Phila Knighta), ki ga je obtožil v nebo vpijoče dvoličnosti, saj po eni strani vselej glasno obsoja policijsko nasilje, rasno in spolno diskriminacijo ter nekorektne delavske razmere v ZDA, po drugi strani se pa nikoli ne oglasi, ko prihaja do še bistveno hujših kršitev na celinski Kitajski, saj se ne želi zameriti komunističnim oblastem, ki že vse odkar so s silo prevzele oblast v državi leta 1949 arbitrarno odločajo katera podjetja lahko poslujejo v tej številčno največji državi na svetu. Kanter pa ni sprožil pozornosti zgolj na socialnih omrežjih ampak tudi na športnem parketu, kjer je na preteklih tekmah svoje ekipe nosil štiri pare posebej izdelanih čevljev, ki jih je samo zanj izdelal avstralski umetnik kitajskega rodu Badiucao, ki je že leta izjemno politično aktiven v svojem nasprotovanju do brutalnosti uradnega Pekinga. Copati, ki jih je izdelal za Kanterja so vzbudili veliko pohval s strani civilne družbe in borcev za demokracijo ter človekove pravice (nekoliko manj pa s strani nasilnih kitajskih oblasti), saj so bili popisani s slogani o svobodnem Tibetu (»Free Tibet«), suženjskem delu Ujgurov (»No Modern Day Slavery« in »Free Uyghur«) in potrebi po osvoboditvi kitajskega ljudstva s strani drakonske tiranije komunističnih oblasti (»Free China«).

Matej Markič