Tržaški zaliv v znamenju 51. Barkovljanke: OKOLI 2.300 JADRNIC

Foto: FB Barcolana

Po lanski rekordni izvedbi, ko so našteli skoraj 2.700 jadrnic iz več kot 20 držav, podiranje rekordov na letošnji Barcolani ni v ospredju. Zaradi varnostnih razlogov so se odločili, da bodo število udeležencev omejili.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last. Pred desetimi leti se je zmage veselila Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Na startu najmnožičnejše regate na svetu bodo skupaj tako rekreativni jadralci kot izkušeni pomorščaki, računajo pa tudi deset najhitrejših tekmovalnih jadrnic elitnega razreda maksi, super maksi in mega yacht, ki se bodo spopadle za skupno zmago. Med temi bodo predvidoma na startu Wild Thing, Tempus fugit, Portopiccolo, 90 čevljev dolga Change the Wind in Morning Glory.

Ob 300 spremljevalnih dogodkih in napovedanem lepem vremenu organizatorji pričakujejo podobno število obiskovalcev kot lani, ko je Trst ob jubilejni 50. izvedbi Barkovljanke obiskalo več kot 300.000 ljudi.

Foto: FB Barcolana

Včeraj se je v Portorožu zbralo okoli 70 jadrnic na drugi izvedbi regate Go to Barcolana. Ambasador portoroške regate Vasilij Žbogar si želi, da bi portoroška regata z leti rasla, tako kot se je to zgodilo z Barkovljanko.

V posadki jadrnice Way of Life slovenskega olimpijca Gašperja Vinčeca bodo tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič, mladi slovenski jadralni up Žan Luka Zelko, dvakratni svetovni prvak v veslanju Tržačan Alessandro Mansuttija, udeleženec pokala Amerike in šestkratni udeleženec tekmovanja Finn World Master Čeh Michael Maier ter kuharski chef Tomaž Kavčič.

Zmagovalec jubilejne 50. Barcolane je bila italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo bratov Gabrielleja in Furia Benussija s Slovencem Iztokom Knafelcem na krovu, druga je bila posadka Ottica Inn Tempus Fugit z Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca.