Trotil iz torpeda v morju pri Gradežu: ZNOVA NAJDEN IN UNIČEN

Foto: gradtur.si - GRADEŽ

Tristo kilogramov trotila iz neeksplodiranega torpeda nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne so v morju pri Gradežu znova našli in ga uničili.

Goriško državno tožilstvo je uvedlo preiskavo, ki naj pojasni okoliščine najdbe, predvsem pa izgube potencialno nevarnega eksploziva, poroča Primorski dnevnik. Odredilo je tudi zaseg torpeda.

Kot smo že poročali, so v morju pri Gradežu našli torpedo iz druge svetovne vojne. Eksploziv so pred uničenjem shranili v morju. Naslednji dan pirotehniki trotila niso našli več, kar je med krajevnimi in vojaškimi oblastmi ter prebivalstvom povzročilo zaskrbljenost, navkljub zagotovilom, da ni bil opremljen z netilkami. Včeraj popoldne so zaboj s trotilom znova našli potapljači enote vojaških pirotehnikov SDAI iz Ancone okrog 300 metrov stran od mesta, kjer je bil prvotno shranjen in ga uničili.

Trinitrotoluen (krajše trotil,TNT) je predstavnik rušilnih eksplozivov. Je bledo rumene ali temno rumene barve in je zelo strupen. Voda ga ne raztaplja, prav tako pa tudi ne izgublja eksplozivnih lastnosti. Dobro je topen v benzenu. Trotil je zelo odporen; ne poči, niti če ga vržemo v ogenj. Temperatura vžiga je med 400 in 450 stopinj Celzija.