Tri leta in pol zaporne kazni za poskus uboja moževe ljubice v Ozeljanu

Foto: ML

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je zaključilo sojenje Julijani Bric, ki jo je tožilstvo obtožilo poskusa uboja ljubice nekdanjega moža. Tožilka je zanjo zahtevala šest let zaporne kazni, sodni senat, ki mu je predsedoval Igor Majnik, pa ji je dosodil tri leta in pol zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Bricova je ponovila, da ji je žal za to, kar naj bi se zgodilo, vendar se dejanja ne spomni, zato tudi ne more povedati svoje plati zgodbe. Njen zagovornik Silvester Polanc je ponovno vložil zahteve za nove dokaze, ki pa jih sodni senat ni sprejel.

Obtoženi je tožilstvo najprej očitalo poskus umora, po modifikaciji pa poskus uboja. Konec avgusta 2018 naj bi Bricova v jutranjih urah pred domačo hišo v Ozeljanu z nožem napadla ljubico svojega nekdanjega moža in jo poskušala ubiti, pri čemer naj bi bila zamaskirana. Na morebiten napad naj bi oškodovanko predhodno opozoril tedaj še soprog obtožene, ob napadu pa je oškodovanki priskočil na pomoč njen oče, ki je obtoženko tudi pregnal z dvorišča.

Zagovornik Polanc je potrdil, da se bo na sodbo zagotovo pritožil, saj sodišče naj ne bi upoštevalo kar nekaj pomembnih okoliščin. Državna tožilka z izrečeno sodbo ni bila nezadovoljna, o morebitni pritožbi pa bo razmislila po prejetem pisnem odpravku sodbe.

Polanc je v zaključni besedi med drugim poudaril, da tožilstvo ni uspelo dokazati, da je obtožena resnično storila kaznivo dejanje, za katero jo obtožuje. To naj bi dokazovalo predvsem to, da nož, ki ga tožilstvo hrani kot dokaz, ni bil tisti, s katerim naj bi Bricova napadla žrtev, kar sta v dokaznem postopku povedala tudi oškodovanka in njen oče. Sodišču je predlagal oprostilno ali pogojno obsodbo.

Predsednik sodnega senata Igor Majnik je Julijani Bric dosodil tri leta in pol zaporne kazni ter plačilo premoženjsko-pravnega zahtevka oškodovanki, oprostil pa jo je plačila sodnega postopka. Pri tem je upošteval olajševalne okoliščine, med katere je navedel hudo depresijo obtoženke, njeno dosedanjo nekaznovanost, skrb za dva otroka ter dejstvo, da je šlo „samo“ za poskus uboja, med oteževalne okoliščine pa je uvrstil tudi obtoženkino pripravo na napad.