Tri desetletja od plebiscita: ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO!

Foto: Pixabay

Danes mineva natanko 30 let od plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločali o odcepitvi od Jugoslavije in samostojni državi Sloveniji. Na njem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost.

Konec 80. let prejšnjega stoletja so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Jugoslavije, začele težnje za osamosvojitev, ki so pripeljale do večstrankarskih volitev aprila 1990. Na njih je zmagala koalicija Demos, ki je nato izpeljala ključne korake za osamosvojitev.

Foto: FB Vlada RS

O samostojnosti so odločali državljani na plebiscitu, ki je potekal na današnji dan pred 30 leti, tri dni pozneje pa so v takratni skupščini slovesno razglasili rezultate. Plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost pa jih je glasovalo okoli 95 odstotkov oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na 26. december, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, obeležujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Foto: Nova24TV – Slavnostni govornik na nocojšnji državni proslavi bo predsednik vlade Janez Janša

Ob 17.30 bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval mašo za domovino, ki jo bodo prenašali na Youtube kanalu nadškofije. Ob 19. uri bo v parlamentu potekala slavnostna seja Državnega zbora (DZ), na kateri bo slavnostna govornica podpredsednica DZ Tina Heferle. Državna proslava bo ob 20. uri v obliki TV-oddaje in jo bo predvajala TV Slovenija. Slavnostni govornik bo premier Janez Janša.