Tradicionalna prireditev ob dnevu državnosti v Vrhpolju pri Vipavi

Foto: Twitter

Na tradicionalni prireditvi ob dnevu državnosti, ki sta jo v Vrhpolju pri Vipavi pripravila Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in občina Vipava, je zbrane je nagovoril predsednik vlade Janez Janša, ki je bil slavnostni govornik tudi na sinočnji osrednji slovesnosti občin Bovec, Kobarid in Tolmin, ki se je odvijala v kulturnem domu v Bovcu.

Kot je poudaril slovenski premier, smo pred 30 leti v glavnem zmagali s pametjo. “Kjer smo vedeli, da ne smemo popuščati, nismo popuščali, kjer smo vedeli, da se je treba pogajati, smo se pogajali, kjer je bilo treba storiti korak nazaj, smo naredili korak nazaj,” je dejal.

Prireditev v počastitev spomina na dogodke v času osamosvojitve Slovenije v Vrhpolju, kjer so 26. junija 1991 domačini zaustavili tanke, ki so v vojni za Slovenijo prodirali iz notranjosti proti italijanski meji, tradicionalno pripravljajo vsako leto. Mašo za domovino je na prostem ob tamkajšnji cerkvi daroval koprski škof Jurij Bizjak. Zbrane je pozdravil tudi vipavski župan Goran Kodelja, na prireditvi pa je sodelovala tudi častna četa slovenske vojske z dvigom slovenske zastave.

V času osamosvajanja nas ni poznal praktično nihče, razen naših rojakov, ki so nas edini podprli po vseh celinah in vseh evropskih državah, v teh dneh pa ni države, ki ne bi vedela, da Slovenija praznuje 30. obletnico, je spomnil Janša.