Poletje se na Tolminskem začenja z uvodom v niz kulturnih dogodkov z že prepoznavnim imenom Tminsko poletje, katerega glavni pokrovitelj je Občina Tolmin. V organizaciji Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine TolminJavnega sklada RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Tolmin in Turističnega društva Most na Soči vstopamo v četrto leto dogajanja na prostem v mestu Tolmin in njegovi širši okolici.

 

Osrednji dogodek odprtja v starem mestnem jedru (SMJ) Tolmina bo nedeljski večerni koncert Vse najboljše, Slovenija!, občinska slovesnost ob praznovanju dneva državnosti, za katerega je Komorni zbor Musica Viva z gosti pripravil večer slovenskih popevk. Udeležence bosta ob prazniku nagovorila župan Tolmina Alen Červ in podpredsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in predsednik regijskega združenja Angel Vidmar.

Tminsko poletje bo občanom in obiskovalcem ponudilo čez 60 glasbenih, filmskih, pogovornih in drugih dogodkov, pridružujejo pa se še zunanji organizatorji tradicionalnih dogodkov iz občine Tolmin. Skupno se bo zvrstilo okoli 80 raznovrstnih kulturnih in turističnih dogodkov. Do začetka septembra se bodo na štirih prizoriščih – v starem mestnem jedru (SMJ) pri fontani in atriju knjižnice v Tolminu, pred Vodno hišo na Mostu na Soči in na Lukatelovi domačiji v Volčah – dogodki odvijali skoraj vsakodnevno.

V SMJ Tolmina je za vzpostavitev stalnega prizorišča potrebna začasna sprememba prometne ureditve (skica v prilogi), ki je začela veljati v nedeljo, 18. junija. Nanaša se na umirjanje prometa na celotnem območju in umik mirujočega prometa s Trga 1. maja (pri fontani), za zagotovitev večje varnosti obiskovalcev in odpravo morebitnih motenj zaradi hrupa pa bo promet mimo trga v času dogodkov onemogočen. Program na odru se bo praviloma začenjal ob 20.00 in trajal največ do 21.30 med tednom ter do 22.30 ob petkih in sobotah. Ponovno začel obratovati tudi premični bar Lokal’c. Obratovalni čas gostinca je od nedelje do četrtka dovoljen od 9.00 do 22.00 ter v petek in soboto od 9.00 do 23.00. V času spremenjenega prometnega režima bodo lahko prebivalci in poslovni subjekti območja ob prizorišču brezplačno uporabljali parkirišče t. i. Letališče, kratkotrajno parkiranje do 60 min pa bo mogoče na označenih parkirnih mestih ob trgu. Upravičenci lahko v ta namen v sprejemni pisarni Občine Tolmin prevzamete posebne dovolilnice.

PESTER PROGRAM DOGAJANJA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ!

Aktualne informacije v zvezi z dogodki lahko spremljate na Facebook in Instagram strani Tminsko poletje in v lokalnih medijih. Celoten nabor dogodkov povzema priložnostna knjižica Tminsko poletje 23, ki je v elektronski različici priložena tej objavi, v tiskani obliki pa jo v poštne nabiralnike prejmejo vsa gospodinjstva v občini Tolmin.

 

Spletno uredništvo

Vir: https://www.tolmin.si/