Okoli tisoč prostovoljcev na pogozdovanju Krasa na Cerju

Foto: Občina Miren-Kostanjevica

V petek se je pred pomnikom miru na Cerju na Krasu začela obnova v požaru uničenih območij. Današnjega pogozdovanja se je udeležilo okoli tisoč prostovoljcev iz vseh koncev Slovenije ter iz sosednjih držav.

Delo so usmerjali gozdarji iz Zavoda za gozdove Slovenije, sadili pa so sadike avtohtone vrste puhastega hrasta in črnike. Kot sporočajo iz Centra obnove pogorelega Krasa, ki so ga vzpostavile občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, je bilo za prve akcije sajenja na voljo 18.000 sadik.

Foto: DC

V akciji Skupaj za Kras je bilo doslej zbranih več kot 220.000 evrov sredstev, ki jih bodo namenili za nakup sadik gozdnega drevja in ureditev drevesnice.

Gregor Danev, dfirektor zavoda za gozdove, je izpostavil, da je obnova gozdov po požaru tek na dolge proge. V naslednjih letih bo namreč potrebnega še veliko dela in sodelovanja. Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar se je v pozdravu prostovoljcem zahvalil za vso pomoč in jih povabil, naj večkrat pridejo pogledat zasajena drevesa.

Foto: Občina Miren-Kostanjevica

V sklopu obnove Krasa bo potekalo tudi preučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih. Zavezo o dolgoročnem sodelovanju pri projektu Zeleno srce Krasa so tudi danes podpisala nova podjetja in organizacije pa tudi šole, med njimi osnovna šola Miren.

Na meji med Italijo in Slovenijo je danes potekala tudi simbolična mednarodna akcija sajenja dreves, ki jo je organiziralo športno, kulturno in izobraževalno društvo Jaz sem najboljši. Drevesa so na njej med drugim sadili predstavniki japonskega veleposlaništva v Sloveniji Navzoče je pozdravil japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima.