Temeljni kamen za zunanji amfiteater v Novi Gorici

Foto: FB MO Nova Gorica

V Novi Gorici so danes položili temeljni kamen za nov zunanji amfiteater. Skupaj so ga odkrili minister za kulturo v odhodu Vasko Simoniti, podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in direktorica Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Mirjam Drnovšček. Ministrstvo za kulturo je za projekt namenilo 2,5 milijona evrov.

Temeljni kamen - amfiteater NG
Foto: Twitter – Minister za kulturo v odhodu Vasko Simoniti, podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica (v sredini in direktorica Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Mirjam Drnovšček

Zunanji amfiteater, ki bo sprejel okoli 500 gledalcev, bodo zgradili na območju med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Z novo pridobitvijo, ki bo tudi čezmejno kulturno središče, bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila občinstvu.

Foto: Twitter – Minister za kulturo Vasko Simoniti

V prvi fazi je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. Dela naj bi bila po sedanjih časovnih okvirih končana do prihodnjega leta, ko naj bi amfiteater že začeli tudi uporabljati. Sledila bo druga faza, v kateri je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike, kar naj bi bila zaključeno do leta 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture.