Temeljni kamen za nov dom starejših občanov v Ajdovščini

Foto: Twitter - Postavitev temeljnega kamna za nov dom starejših občanov v Ajdovščini

Danes so v Ajdovščini položili temeljni kamen za gradnjo novega doma starejših občanov Kresnice. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za novogradnjo zagotovilo 12 milijonov evrov.

Pred postavitvijo temeljnega kamna sta minister za delo Janez Cigler Kralj in direktorica doma starejših občanov Tanja Stibilj Slemič podpisala pogodbo o sofinanciranju. Občina Ajdovščina je zagotovila brezplačno zemljišče, pokrila je stroške projektne dokumentacije in bo poskrbela tudi za komunalno opremljanje zemljišča.

Dom bo zrasel tik ob obstoječi stavbi Doma starejših občanov (DSO) Ajdovščina in je zasnovan v šestih nadstropjih z 10.000 kvadratnih metrov notranjih površin, skladnih z normativi s področja socialnega in institucionalnega varstva, zagotavljal pa bo vso potrebno opremo za popolno oskrbo starostnikov. V novem domu bodo lahko nastanili 149 starostnikov v 111 eno in dvoposteljnih sobah. V novi stavbi bo prostor tudi za dnevni center.

Foto: Twitter

Kot je izpostavil minister Janez Cigler Kralj, je epidemija covida-19 pokazala, da je stanje v domovih za starejše neprimerno in ne omogoča dostojnega življenja: „Na več ravneh se sedaj soočamo s tem, gradimo nove kapacitete ali pa obnavljamo obstoječe iz proračuna in nekaj iz skladov EU,“ je pojasnil minister.

Za novo pridobitev si je vseskozi prizadevala poslanka DZ Eva Irgl, ki se je današnjega temeljnega kamna še posebej razveselila: „Morda se komu to zdi majhna stvar, za Ajdovščino in celotno Vipavsko dolino pa je izjemna pridobitev. Ves čas sem opozarjala na nujnost izgradnje novega dom starejših občanov in zelo sem vesela, da nam je uspelo, Čez leto dni bo tu stala lepotica, poimenovana Kresnička,“ je Irglova zapisala na twitterju.

V rekordno kratkem obdobju je ajdovski občini in DSO Ajdovščina uspelo pridobiti vso potrebno dokumentacijo, kar je zagotovilo uspeh na razpisu ministrstva v lanskem letu. Kolektor, ki je bil uspešen na razpisu za izbiro izvajalca, bo gradnjo začel v kratkem, zaključena pa bo predvidoma junija prihodnje leto.

V novem domu bodo na voljo izključno eno in dvoposteljne sobe, tako da bo polovica stanovalcev imela možnost namestitve v enoposteljnih sobah. „Spremenjen bo sam način dela, saj bomo delovali po sistemu zaključenih oddelkov. To pomeni, da bomo imeli v stavbi šest bivalnih celot za starostnike, ki ne potrebujejo nekega večjega nadzora, ter dve enoti, kjer bodo nameščeni starostniki s težavami z demenco ali sorodnimi stanji, ki potrebujejo bistveno več nadzora kot sicer,” pravi direktorica doma starejših občanov Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič.