V sredo, 21. 2. 2024 je v Državnem zboru potekala 62. izredna seja o korupciji, ki so jo zahtevali poslanci Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke. V razpravi so poslanci izpostavili koruptivne afere in rabote sedanje vlade, predvsem nakup propadajoče sodne stavbe na Litijski.

Ob začetku seje je v imenu predlagatelja spregovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je odgovoril na očitke koalicije o sklicu seje: “Robert Golob je izjavil, da imajo v vladni koaliciji krizo zaradi korupcije. Če je to sam izjavil, potem ni treba obtoževati opozicije, zakaj je sklicala izredno sejo na to temo.“

V nadaljevanju je predsednik Janša spregovoril o razvpiti aferi Litijska. “Očitno v interesu tistih, ki imajo škarje in platno v rokah ni, da bi se ta zadeva o Litijski razčistila. Od sedeža Nacionalnega preiskovalnega urada do Ministrstva za pravosodje, kjer je večina dokumentacije, je z avtom kakšnih 10minut. V roku 1 meseca še noben kriminalist menda ni obiskal ministrstva”, je opozoril in poudaril, da za to, da gre 8 milijonov denarja večinoma iz državne proračunske rezerve v času med Božičem in novim letom, tudi v tako razmajani vladi oz. vladni koaliciji odloča več ljudi. “Da minister ni nič vedel in da vlada ni nič vedela… če je temu tako, potem se je treba vprašati, kako se troši ostalih 15 milijard evrov iz proračuna.”

Janez Janša je tudi orisal, kaj predstavlja znesek, ki ga je vlada zapravila za nakup degradirane stavbe. “8 milijonov je denar, s katerim lahko zgradiš šolo ali športno dvorano ali 2 domova za starejše ali obvoznico okrog kakšnega kraja. Je denar s katerim lahko bistveno izboljšaš kvaliteto življenja nekaj tisoč ljudem. To je velik denar. In 8 milijonov je šlo za propadajočo stavbo.” Povedal je tudi, da saga o nakupu oz. izgradnji sodne palače poteka že 20 let in opozoril na nesmotrno odločitev vlade. Rezervirano je elitno zemljišče, blizu centra Ljubljane. Gradbena jama je tam, v državni lasti. /…/ In potem pridejo predlogi, da se kupi neka propadajoča stavba.”

Predsednik SDS je navzoče opomnil, da se posli te vlade očitno izvajajo neodgovorno, kar na koncu drago stane državljane. “Če verjamete finančnemu ministru, da ni obvestil predsednika vlade prej; da nihče nad njim za to ni vedel prej, preden je vlada o tem odločala, oprostite, potem priznavate, da imate vlado, v kateri se ne ve, kdo pije in kdo plača. Oziroma vemo, kdo plača. Plačamo davkoplačevalci.”

Ob sklepu se je predsednik Janez Janša odzval tudi na očitke o preprodajanju orožja. “Mi smo kupovali, menjavali in prodajali orožje zato, da smo lahko kupili novega in boljšega. In to zato, ker so nas razorožili na sam dan, ko je prisegala prva Demosova vlada. In to z veliko vlogo in pomočjo nekoga, ki vam še vedno postavlja nove obraze. Milana Kučana. Njega vprašajte, zakaj je bilo treba kupovati orožje.”

V nadaljevanju so poslanci SDS v več kot sedemurni razpravi opozarjali na klientelizem in korupcijo vladne koalicije.

Med drugimi je poslanec Franc Breznik izrazil prepričanje, da je razprava o stanju korupcije v Sloveniji v svojem bistvu zgodba slovenske tranzicije. “Nekoč je akademik dr. Toplak dejal, da ima slovenski tranzicijski model samo en stavek: nekdanji komunisti so svoje politične privilegije konvertirali v državno lastnino z dednim nasledstvom.”

Jože Jelen je opozoril na to, da razprava teče o korupciji v vladi Roberta Goloba, pri čemer koalicija SDS očita, da je to populizem. “Je populizem to, koliko milijonov je bilo porabljenih na netransparenten način? Na drugi strani vsa škoda po poplavah. Koliko domov bi lahko s tem denarjem zgradili za poplavljence tako v Savinjski dolini kot na Koroškem in Gorenjskem? Če je to za vas populizem, potem vam ni pomoči,” je zaključil poslanec Jelen.

Poslanec Zvone Černač je izpostavil, da je Ministrica za pravosodje ploščo obrnila tako, kot ji je naročil predsednik vlade pred navzočimi v DZ in sicer, da mora oprati svojo čast in dobro ime. “In to svojo čast in dobro ime je želela oprati tako, da je okrivila nedolžne pri tej zgodbi. Povejte, kakšen je človek, ki to naredi?”, je vprašal Černač, ki je opozoril tudi na vse ostale sporne posle: nakazovanje četrt milijona letno podjetju Star Solar, katerega lastnik in dejanski upravljalec je predsednik vlade Robert Golob s strani državnega podjetja, katerega je predsednik skupščine v funkciji predsednika vlade 13 tisoč računalnikov, ki že skoraj pol leta neuporabni ležijo v skladišču in se dela dodatna škoda; nepojasnjenih 1,9 milijona evrov nakazil iz Gen-i gospodu Berishaju in neznano ponikanje te gotovine za neznano kakšne storitve; t.i. ukradena identiteta predsednika vlade gospoda Goloba na nekem računu v Romuniji, kjer v začetku leta 2022 ni bilo sredstev, ni pa nobenega izpiska, koliko jih je bilo pred tem datumom itd.

“Vse te zgodbe govorijo o tem, da tako koaliciji kot predsedniku vlade ni v interesu, da bi se lotili pregona korupcije”. Zvone Černač je opozoril tudi na ravnanje odstopljene ministrice za pravosodje Švarc Pipan: “V kolikor bi bila namera jasna in resnična, potem bi odstopljena ministrica naredila vse, da bi se pogodba za sporni nakup stavbe razveljavila in da bi se sredstva vrnila nazaj v proračun. A tega ni storila,” je opozoril poslanec Černač.

Poslanka Anja Bah Žibert je povedala: “Predsednik vlade ima prav. Ta vlada ima težave s korupcijo. In v sami spirali korupcijskih afer – da je problem še večji – je ministrska ekipa. Nekateri od njih so odšli, nekateri so v odhajanju. A problem je še bistveno večji. Ni dovolj da nekdo reče, da prevzema objektivno odgovornost. Problem je, kdo bo to plačal.”

Vodja poslanske skupine Jelka Godec pa je v svojem sklepnem izvajanju izpostavila nedejavnost vladne koalicije pri preganjanju korupcije: “Vprašanje je, kakšni bodo zakonodajni postopki, ki bi omejili korupcijo. Predsednik vlade je sam priznal, da ima probleme s korupcijo v vladi. Ministrica za zunanje zadeve je rekla, da ljudje živijo vse slabše. Ker se ne ukrepa.”

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS