Svetniki podprli predlog župana: BREZ GLASU PROTI

Foto: dedi.si

Pritisk javnosti je obrodil sadove. Soglasno, brez glasu proti, so svetniki Mestne občine Nova Gorica podprli predlog župana, ki predvideva, da se sredstva iz projekta vozlišča kreativnih praks v prostorih nekdanjega Kemometala v višini 2,4 milijona evrov preusmeri v prenovo Laščakove vile in parka.

Občinska uprava bo državo zaprosila za sprožitev postopka za brezplačen prenos vile z države na mestno občino in pripravila potrebno dokumentacijo za prijavo na razpis za pridobitev sredstev iz mehanizma CTN, ki bo objavljen oktobra letos.

Novogoriški župan Matej Arčon je priznal, da je do spremenjenega mnenja prišlo predvsem zaradi pritiska javnosti, zato se je odrekel prodaji Laščakove vile na dražbi. Brez denarja za prenovo tudi brezplačen prenos z države na občino ne bi pomenil rešitve te kulturne dediščine, saj bi v tem primeru lahko prišlo do dokončnega uničenja tega objekta, dodaja Arčon. Ob pomanjkanju finančnih sredstev je kot edino možno rešitev za vilo Rafut predlagal preusmeritev preostalih razpoložljivih sredstev iz naslova mehanizma CTN za degradirana območja iz predvidenega projekta vzpostavitve vozlišča kreativnih praks na prenovo Laščakove vile.

Novogoriški mestni svet je sprejel dodaten sklep, s katerim je občinski upravi naložil nadaljevanje aktivnosti za iskanje sredstev na drugih razpisih za uresničitev projekta vozlišča kreativnih praks v prostorih nekdanjega Kemometala.

Uredništvo