Število zveri na Primorskem narašča: VOLK SIT IN KOZA CELA

Foto: Pixabay

Na okrogli mizi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) v Ajdovščini so ugotovili, da se je število zveri, predvsem volkov, na Primorskem povečalo. Težave bi lahko rešili z večjim odstrelom volkov in medvedov, kar so zaradi vse manjše populacije druge divjadi predlagali gozdarji in lovci.

Udeleženci okrogle mize so večkrat poudarili, da dosedanje reševanje težav z zvermi ni bilo uspešno. Najbolj so jih pri tem motili nasveti, naj za varnost domačih živali na paši kmetje poskrbijo z ograjevanjem pašnikov in pastirskimi psi. Visoke ograje bi prostor naredile neprehoden, to bi motilo tako divjad kot sprehajalce v naravi, so bili kritični. Številne kritike so letele tudi na civilne iniciative in odločevalce v Ljubljani, ki ne razumejo življenja izvem mesta in zato dopustijo take razmere, kot so sedaj na podeželju.

Foto: Pixabay

Prisotni kmetovalci ter predstavniki lovskih družin so se strinjali z nekaterimi sklepi, ki jih bodo posredovali na ministrstvo za okolje in prostor. V sklepe so zapisali, da zahtevajo zmanjšanje števila volkov in medvedov, kmetom omogočiti varno pašo govedi in drobnice, volkove in medvede pa naj uvrstijo med lovno divjad.

Foto: Pixabay

Prisotni na okrogli mizi pričakujejo, da jim bo država le prisluhnila in uresničila sprejete sklepe. V nasprotnem primeru se kaj lahko zgodi, kot je povedal eden od sodelujočih v razpravi, da bo zato, da bo volk sit in koza cela, volk moral pojesti pastirja.

Uredništvo