Sosedski odbojkarski derbi v Prvačini pripadel gostom: KANALCI BOLJŠI SOSEDJE

Foto: ML

Začelo se je novo državno prvenstvo v odbojki, ki je že na začetku ponudilo dva primorska obračuna. Po dveh letih so bili odbojkarski navdušenci na Goriškem v prvi moški ligi znova priča sosedskemu derbiju med Prvačino in Salonitom, v ženski konkurenci pa so Novogoričanke gostile Ankaran Hrvatine, debitantke med elito.

Foto: ML

Športna dvorana v Prvačini resda ni bila popolnjena do zadnjega kotička, vseeno pa sta navijaški skupini posrbeli za pravo vzdušje, kot se za takšen derbi tudi spodobi. Odbojkarji domačega Gen-I, za katerega še ni imel pravice nastopiti novinec Ivan Perović, so dvoboj začeli v krču, kar so precej izkušenejši Kanalci izkoristili in na drugi tehnični odmor odšli s štirimi točkami prednosti, ki so jih zlahka ubranili do konca za zmago na 20. V drugem so Prvačani povsem odpovedali in zbrali vsega 10 točk. V tretjem so se gostitelji le sprostili in zaigrali nekoliko bolje, pa čeprav so bili v napadu brez pravih idej in rešitev, slabše pa je deloval tudi sprejem. Salonit je bil vseskozi v prednosti in vknjižil pričakovano zmago.

Rade Dačović, trener Gen-I: »Najprej bi Kanalcem čestital za zmago. Naši ekipi se pozna mladost in neizkušenost, zaradi česar je bilo v naši igri prisotnih veliko napak. Salonit ima kakovostno in izušeno ekipo. Žal mi je, da tokrat nismo bili uspešnejši, da bi lahko nudili boljši odpor. Vzdušje je bilo dobro, čeprav sem pričakoval še nekaj več gledalcev. Časov, ko sem kot igralec igral na teh derbijih, se izjemno rad spominjam. To so bili najlepši trenutki moje kariere. O ciljih in naših možnostih je prezgodaj govoriti. Upam, da bomo napredovali in že v naslednjem krogu, ko bomo gostovali v Kranju se nadejam boljše igre.«

GEN-I : SALONIT 0:3 (-20, -10, – 18)

Prvačina – Športna dvorana, gledalcev: 350, sodnika: Jovanović, Perčič.

GEN-I Volley: Filiputti (1), Vidmar, Nanut (1), Rijavec(L), Godnič (2), Krašna, Križanič (15), Paliska (7), Kristančič, Maraž, Marc, Kavčič (4), Marušič (4), trener: Rade Dačović.

Salonit Anhovo: Ilić (8), Česnik, Šarić, Jereb (3), Karnel, Drobnič, Basaneže (4), Kovačič, Čabarkapa (12), Gadnik (14), Tomič (7), Vrtovec, trener: Andrej Urnaut.

Foto: ML

Andrej Urnaut, trener Salonita: »Mogoče je bilo preveč pritiska na domače odbojkarje, zaradi česar so naredili veliko napak. Mi smo dosegli to kar smo si želeli. Imeli smo dober sprejem in napad, prav tako tudi blok obrambo. Dvorana je majhna, vzdušje pa je bilo odlično. Mislim, da bo Prvačina doma marsikateri ekipi trn v peti. V prihodnjem krogu bomo gostili Kamničane, ki so poleg ACH najboljša ekipa v ligi. Nimamo česa izgubiti.  So močnejši od nas, a mi se ne predajamo. Naš prvi cilj je uvrstitev v modro skupino, potem pa bomo videli kako naprej.«

Foto: ML

V novogoriški mestni dvorani so odbojkarice Gen-I, ki branijo bronasto odličje, uvodna dva niza proti Ankaranu  Hrvatinom gladko dobile na 16 ter 8. Domači trener Alen Bektašević je v nadaljevanju ponudil priložnost tudi igralkam s klopi, Ankarančanke pa so se znebile začetne nervoze in prikazale boljšo igro. Tretji niz so dobile na 20, dobro pa jim je kazalo tudi v četrtem, ko je goriška ekipa znova nastopila v najmočnejši zasedbi. V drugi polovici so pobudo prevzele gostiteljice in se na 20 veselile pričakovanih treh točk. Pri zmagovalkah sta bili v napadu najučinkovitejši Grbčeva z 18 točkami ter Kolblova z 11, pri poraženkah pa Trobčeva s 13 ter Pavićeva z 11 točkami.

ML