Solkanski mizarji na razstavi

Foto: Pixabay

V Solkanu so odprli razstavo Solkanski mizarji, ki predstavlja razširitev dosedanjega Mizarskega muzeja. Na razstavi predstavljajo pohištvene elemente solkanskih mizarjev, ki pričajo o materialni kulturi nekdaj zelo razvite mizarske obrti v tem kraju.

Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan je v sodelovanju z Goriškim muzejem dopolnilo svojo dosedanjo zbirko. Poseben prostor na razstavi je namenjen tapecirani pisarniški opremi, ki so jo v petdesetih letih 20. stoletja po naročilu takratne vlade izdelali za Josipa Broza Tita.

Muzej je mogoče obiskati ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure, med tednom pa se je potrebno za obisk predhodno najaviti.

Zadnjih 200 let je Solkan živel predvsem od mizarstva, pojasnjuje predsednik društva Jožef Markič in dodaja, da so sedaj drugačni časi. Spremenili so se način razmišljanja, standard, življenje. Premalo je poudarka na tem, da bi mladina izvedela, kakšno je bilo življenje v Solkanu nekdaj, zato je društvo pripravilo več stvari, ki spominjajo na tiste čase, je še dodal Markič.

V muzeju so pripravili tudi multimedijske vsebine, ki predvsem mlajšim obiskovalcem omogočajo na sodoben način spoznati tematiko mizarstva oz. solkanskih mizarjev.

Foto: Arhiv Mizarski muzej Solkan

Nekdanji mizarji in njihovi potomci so skupaj s krajevno skupnostjo Solkan že leta 2014 odprli muzej, ki prikazuje mizarsko delavnico po starem. Ob deseti obletnici Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društva so izdali bilten o razvoju mizarstva, izdali so tudi knjigo Živel je tod mizarjev rod, ki predstavlja življenje mizarjev v Solkanu.