Solidarnostni dodatek za upokojence:  VEČ KOT 300.000

Foto: Pixabay

Danes bodo izvedena izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence, ki ga bo prejelo več kot 300 tisoč upokojencev s pokojninami, nižjimi od 700 evrov.

Dodatek za upokojence bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izplačal na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji katerih pokojnine so v višini 700 evrov ali manj, poroča spletna stran gov.si.

Foto: Pixabay

Višina enkratnega solidarnostnega dodatka je odvisna od višine pokojnine. Enkratno izplačilo v višini 300 evrov prejmejo upokojenci, ki prejemajo pokojnino do višine 500 evrov, v višini 230 evrov prejmejo upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 500,01 evrov do 600 evrov, v višini 130 evrov pa upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 600,01 evrov do 700 evrov.

“Presrečna sem. Tokrat bom prejela skoraj 800 evrov penzije. Dodatek v višini 300 evrov mi pomeni ogromno,” pravi 78 letna Majda iz okolice Nove Gorice, njena leto mlajša kolegica, ki je želela ostati anonimna pa je dodala: “Za nekaj evrov sem žal prikrajšana za dodatek, ki bi mi prišel še kako prav. A zavedam se, da nekje pač morajo biti meje. Vseeno se veselim s kolegico in vsemi tistimi upokojenci, ki imajo najnižje pokojnine. Lepo, da se je vlada spomnila na tiste, ki sicer zelo težko shajajo iz meseca v mesec.”

Foto: Pixabay

Poleg upokojencev so v enakih višinah do dodatka upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če njihovo nadomestilo znaša 700 evrov ali manj. Enkratni solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi tisti zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prav tako ga bodo prejeli tudi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi Zakona o starostnem zavarovanju kmetov in prejemniki dodatka k tuji pokojnini.