Sodni postopek v zadevi Patria: NEODVISNO SODSTVO V SLOVENIJI?

Foto: Pixabay

V četrtek, 14. novembra se bo v Ljubljani po skoraj dveh letih zavlačevanja pričel sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, vpletenim v politično-sodni konstrukt Patria.

Ustavno sodišče je v primeru Patria razveljavilo sodbe na vseh stopnjah. Prvak SDS Janez Janša je zaradi krivičnega ravnanja sodnikov in tožilcev vložil tožbo že pred skoraj dvema letoma. Primer bo tokrat vodila sodnica Metka Turk.

Izkazalo se je, da je šlo za politično motivirani sodni proces. Pri tem naj bi veliko vlogo odigral Branko Masleša, ki je bil takrat predsednik Vrhovnega sodišča RS, o čemer priča tudi pričanje Radovana Marvina. Slednji pravi, da je Maslešo slišal, ko je ta v ljubljanskem lokalu enemu od sodnikov razlagal, da je treba Janeza Janšo uničiti.

Na pričanju pred državnozborsko komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti glede Masleše, ki je odločal v zadevi Patria, je Radovan Marvin povedal: “Sicer nimam namena komurkoli prisluškovati, medtem ko ti sedijo ali kaj popijejo. Nenadoma pa slišim: Janšo je potrebno sfukati. Popolnoma ga je potrebno sfukati. Enostavno sem obstal in se vprašal, kaj sem pravkar slišal pri vsej tej zadevi? Ženo sem vprašal, a si ti to slišala, kaj se je izgovorilo? Pravi, sem slišala. Pa to ni normalno, pa nisva bila edina v tistem trenutku tam.”