Soba pobega v Novi Gorici: MIROVNA MISIJA

Foto: FB MO Nova Gorica

V okviru obeleževanja 100. obletnice konca prve svetovne vojne je Posoški razvojni center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Fundacijo Poti miru in madžarskim projektnim partnerjem Cultural LAB Social Cooperative pripravil premično sobo pobega (Escape Room) Mirovna misija. Na Bevkovem trgu jo je mogoče obiskati do petka.

Soba pobega Mirovna misija je interaktivna igra, s katero želijo organizatorji pritegniti zlasti mlade ter jim na zabaven način prenesti znanje in v njih zbuditi zavedanje o pomembnosti dediščine prve svetovne vojne.

Obisk je brezplačen, namenjen pa je tako mladim, ki so dopolnili 10 let, kot tudi starejšim. Struktura sobe pobega je mobilna. Postavljena je v šotoru, ki ima podobo cerkve, v njej pa je šest sob z različnimi vsebinami. V skupinah po tri udeleženci rešujejo različne naloge v posameznem prostoru. Ko uspešno opravijo nalogo v eni sobi, se jim odprejo vrata v naslednjo sobo, kjer jih čaka nova naloga.

Foto: FB MO Nova Gorica

Večina predmetov v sobi pobega so replike originalnih najdenih predmetov iz časa prve svetovne vojne. Obiskovalec iz prve sobe, ki predstavlja vstop na vlak, ki pelje na fronto, vstopa v druge in tako podoživi vojno dogajanje iz različnih pogledov.

Premična soba pobega je bila postavljena v Zadru na Hrvaškem, kjer jo je obiskalo več sto obiskovalcev. Iz Nove Gorice se bo preselila na Madžarsko, kasneje pa na Slovaško ter v druge kraje, od koder prihajajo partnerji projekta.