Snemanje filma na Goriškem in Tržaškem: ZGODOVINA LJUBEZNI

Foto: Pixabay

V teh dneh se na Goriškem in Tržaškem zaključuje snemanje filma Zgodovina ljubezni v koprodukciji Slovenije z Italijo in Norveško. Snemanje se bo nadaljevalo v okolici Ljubljane. V začetku avgusta se bodo po koncu snemanja začela ostala dela, ki bodo trajala vse do marca prihodnje leto.

Glavna ženska vloga v novem celovečercu Sonje Prosenc je pripadla Doroteji Nadrah, mladi izoblikovani slovenski igralki, ki je domači javnosti poznana predvsem po vlogi v priznanem in nagrajenem filmu Razredni sovražnik. Glavno moško vlogo so zaupali eni največjih zvezd norveške kinematografije Kristofferju Jonerju, ki so ga opazili tudi v Hollywoodu in ga angažirali v filmu Alejandra G. Inarrituja Povratnik, ki je bil nagrajen z več oskarji.

Foto: FB Sonja Prosenc
Največji evropski filmski portal Cineuropa, ki združuje filmske kritike iz vse Evrope, je lansko jesen Sonjo Prosenc uvrstil na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk. Njen prvenec Drevo je prejel več nagrad in odlične kritike med drugimi tudi v The Hollywood Reporterju, Cineuropi, Nisimazinu. Bil je povabljen na več kot 50 festivalov in bil izbran za slovenskega kandidata za nominacijo za oskarja.

Lokacije za snemanje filma Zgodovina ljubezni so imeli izbrane na območju Goriške in Tržaške, vendar so jih zaradi nepričakovanih situacij morali tudi spreminjati. Tik pred začetkom snemanja prizorov v bazenu v Trstu je neurje poškodovalo njegovo streho, tako da so prizore morali posneti v Bolzanu.

Foto: Pixabay

Filmski projekt je bil že pred začetkom snemanja deležen velikega zanimanja in prejel tudi tri mednarodne nagrade. Poleg sredstev Slovenskega filmskega centra je pridobil tudi mednarodna razvojna sredstva MEDIE Ustvarjale Evrope in italijansko-slovensko-hrvaške sheme REACT. Obenem pa je to prvi slovenski projekt, ki ga sofinancira Norveški nacionalni filmski inštitut.

Uredništvo