Smrt dečka v Soči v Solkanu: USODEN DVIG VODOSTAJA

Foto: ML

Včeraj popoldne se je kopanje družine s tremi otroki v Soči nad starim jezom v Solkanu zaključilo tragično. Vodostaj Soče je okoli 16.30 nenadoma narasel in 10-letnega otroka odnesel proti kajakaški progi. V iskalni akciji, ki je stekla takoj po nesreči, so ob 18. uri v strugi našli otroka brez znakov življenja, sporočajo s PU Nova Gorica.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil o nesreči. O ugotovitvah bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še navedli na policiji.

Med kopanjem je vodostaj reke nenadoma narasel. Rečni tok je začel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, a ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel v smeri Italije.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi. Skočila sta za otrokom, a ga tudi onadva nista mogla dohiteti. Otroka so po strugi in obrežju takoj začeli s kajaki iskati tudi kajakaši. V iskanje in reševanje so se vključili štirje novogoriški gasilci in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije iz Nove Gorice.

Foto: FB Slovenska policija

Ob 18.10 uri je otroka pod gladino Soče našel član podvodne reševalne službe. Reševalci so otroka ob 18.20 potegnili iz vode in ga začeli oživljati, a žal neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija. O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Otrok je plaval na območju Kajak centra, kjer se nahaja Kopalno območje Soča. Na celotnem kopalnem območju je več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost; Kopalno območje brez reševalca iz vode. Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.