Slovenski policijski čoln je zasledoval dve plovili: RIBIČI Z MAMILI?

Foto: val-navtika.net

Včeraj zjutraj je slovenski policijski čoln zasledoval dve plovili z ribiči amaterji, ki naj bi brez ustreznih dovoljenj vpluli v teritorialne vode v iskanju rdečega tuna.

Zasledovanje se je začelo včeraj okrog 8.30, ko naj bi dve plovili, domnevno zaradi lova na tune, prestopili v teritorialne vode brez ustreznega dovoljenja. Zasledovanje se je okrog 11. ure zaključilo v Gradežu. Begu naj bi botrovalo prekupčevanje z mamili, je poročal tržaški Il Piccolo.

Ko sta slovenska policista v patrulji začela izvajati pooblastila, sta posadki obeh čolnov, ki sta bila brez registrskih oznak, takoj prenehali izvajati ribolov in začeli bežati proti Italiji, sporočajo s koprske policijske uprave. Kljub pozivom in uporabi svetlobnih in zvočnih signalov se čolna nista ustavila. Bežeča čolna sta se kmalu ločila in plula v različne smeri. Za enim je slovenski patruljni čoln P-16 zapeljal v italijanske ozemeljske vode. V tem času so slovenski policisti obvestili italijanske varnostne organe, ki so enega od bežečih čolnov ustavili pred Gradežem. Italijanski policisti so prevzeli postopek, slovenska patrulja pa se je vrnila v slovensko morje.

Koprski policisti bodo poslali predlog za uvedbo postopka drugemu prekrškovnemu organu, ki je pristojen za ugotavljanje in sankcioniranje prekrškov glede izvajanja ribolova. Sami pa bodo začeli postopek o prekršku zoper poveljnika plovila italijanskega čolna zaradi znakov prekrškov po zakonu o varstvu javnega reda in miru.