Slovenski letalec Matevž Lenarčič postavil svetovni rekord: OD ZELENORTSKIH OTOKOV DO MARTINIQUA

Foto: FB Matevž Lenarčič

V sklopu lanske misije na poti okoli sveta je slovenski letalec Matevž Lenarčič dosegel hitrostni svetovni rekord med prečkanjem Atlantika, so sporočili iz mednarodne aeronavtične zveze FAI. Rekord, ki so ga potrdili tudi na spletni strani FAI, je bil dosežen 28. marca 2016 na poti od Zelonortskih otokov do Martiniqua.

Hitrostni rekord je Lenarčič dosegel v disciplini C-1B, ki zajema motorna letala, katerih maksimalna vzletna teža med doseganjem svetovnega rekorda ne sme biti nižja od 500 kg in ne večja od 1000 kg, so sporočili iz organizacije Green Light World Flight.

Foto: FB Green Light World Flight

Lenarčič, slovenki letalec in fotograf, je med izvajanjem misije Green Light World Flight 2016 v manj kot mesecu dni preletel 42 tisoč kilometrov na poti okoli sveta in zbral veliko število dragocenih podatkov o koncentracijah črnega ogljika, na številnih predelih, kjer podobne raziskave prej nikoli niso bile opravljene.

Mednarodna aeronavtična zveza FAI je krovna organizacija na področju letalskega športa, ustanovljena leta 1905 in v katero je danes vključenih več kot sto držav sveta, med njimi tudi Letalska zveza Slovenije.

Uredništvo