Slovenski evropski poslanci na obisku v Anhovem: NEODVISNA STROKOVNA ANALIZA

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Na obisku v Občini Kanal ob Soči se danes mudijo štirje evropski poslanci iz Slovenije: Igor Šoltes (Zeleni), Patricija Šulin (EPP/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Lojze Peterle (EPP/NSi). Najprej so se sešli s predstavniki Društva EKO Anhovo ter prisluhnili njihovim težavam v boju proti onesnaževanju okolja zaradi kurjenja odpadkov v Salonitu, zatem pa so obiskali še anhovsko podjetje in si ogledali proizvodnjo.

Sedem evropskih poslancev je v pismu Evropski komisiji opozorilo na okoljske vplive Salonita. V podjetju so te očitke zavrnili in navedbe označili za zavajajoče, podpisane evropske poslance pa povabili na obisk v tovarno, da osebno preverijo trditve civilne iniciative. Evropski poslanci se zavzemajo za neodvisno strokovno analizo vpliva Salonita na okolje, na zdravje ljudi zaradi težkih kovin in primernega skladiščenja nevarnih odpadkov. Na podlagi rezultatov naj bi poiskali ustrezne rešitve.

Člani Društva EKO Anhovo so lani na evropske poslance iz Slovenije naslovili pismo, v katerem so opozorili na okoljske vplive izpustov v zrak iz tovarniškega dimnika cementarne Salonit, zmanjšano kvaliteto življenja in slabše zdravstveno stanje tamkajšnjih prebivalcev. Različni zdravstveni indikatorji namreč kažejo, da so v tem delu Slovenije različne bolezni dihal in pljuč pogostejše od povprečja v Sloveniji.

Uredništvo