Slovenska nogometna reprezentanca bo nocoj dobila selektorja: BREZ PRESENEČENJA

Foto: FB NZS

Nocoj ob 18. uri bo izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju predstavil novega selektorja najboljše slovenske izbrane vrste. Neuradno naj bi Srečka Katanca nasledil 64-letni Tomaž Kavčič, ki je bil v zadnjih kvalifikacijah za mundial v Rusiji Katančev pomočnik.

Slovenijo je doslej vodilo šest različnih selektorjev: trikrat Bojan Prašnikar,  dvakrat Srečko Katanec, po enkrat pa Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je pred časom pojasnil, da si v krovni organizaciji prizadevajo najti selektorja, ki zelo dobro pozna reprezentanco in razmere v slovenskem nogometu. Imeti mora tudi rezultatske ambicije ter biti ustrezen po karakterju in človeški plati.

Foto: NZS – Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, ki je večino mladosti preživel v Goriških Brdih, je v prvi slovenski ligi igral za Gorico (takrat Vozila) in ljubljansko Svobodo. V dresu Gorice je 1. aprila 1992 pri 38 letih in 4 mesecih proti Muri dosegel svoj krstni gol v prvi slovenski ligi, kar še vedno predstavlja rekord. Kot trener oziroma pomočnik je vodil Črnuče, Svobodo, Gorico, Belo Krajino, Grosuplje, Ljubljano, Ivančno Gorico in med letoma 2008 in 2014 slovensko nogometno reprezentanco do 21 let. Leta 2014 je prvič odšel v tujino in prevzel Qingdao Jonoon v drugi kitajski ligi, kasneje je vodil še Hunan Billows. Avgusta 2016 je postal pomočnik Srečka Katanca v slovenski A-reprezentanci.

Foto: FB NZS – S Kavčičem naj bi se v reprezentanco vrnil Kevin Kampl

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji v skupini F zaključila na 4. mestu. V desetih tekmah je zbrala 15 točk in zaostala za Anglijo (26 točk), Slovaško (18) ter Škotsko (18). V naslednjem obdobju jo čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2020. Doslej se je dvakrat uvrstila na svetovno prvenstvo (Japonska in Južna Koreja leta 2002 ter Južna Afrika 2010) ter enkrat na Euro (leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem).

Neuradno naj bi bilo kandidatov za selektorja pet. Poleg Tomaža Kavčiča še Matjaž Kek,  Edy Reja, Robert Prosinečki in Darko Milanič.

Uredništvo