Praznovanje dneva državnosti: VSE NAJBOLJŠE, DRAGA SLOVENIJA!

Foto: vihra.si

Danes v Sloveniji obeležujemo dan državnosti, kot spomin na 25. junij 1991, ko je takratna skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev.

V predsedniški palači imajo danes dan odprtih vrat, kjer predsednik republike Borut Pahor sprejema in nagovarja obiskovalce. Pred predsedniško palačo je postrojena častna straža.

Osrednja državna proslava je bila sinoči na Kongresnem trgu. Njen začetek so oznanile salve topov, sledil pa je govor predsednika republike Boruta Pahorja, ki je odražal spravljivost, opaziti pa je bilo tudi predsednikov čut za trenutno situacijo. Potruditi se je treba, “da znova zmaguje, kar nam je skupno”, je pozval Pahor. Sledil je kulturen program z domoljubno tematiko. Vsebinski del proslave je pripravil Igor Pirkovič. Slišali smo lahko različne glasbene žanre z domoljubno tematiko. Od vokalnih izvedb, arije, popevk do narodnozabavne Slovenija, od kod lepote tvoje. Med drugimi so nastopili Ana Soklič, Oto Pestner, Gašperji, vokalna skupina Bassless, policijski orkester in številni drugi.

Foto: FB Borut Pahor

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti, s čimer so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti. Slednjo je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, čemur je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Jugoslovanske oblasti so želele namreč Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo, kar pa jim je na koncu spodletelo.

Včeraj je v ljubljanski stolnici potekala maša za domovino, na kateri so se zbrali tudi najvidnejši predstavniki države. Koprski škof Jurij Bizjak se jim je zahvalil za uspešno vodenje države, posebej v času epidemije. V pridigi je Bizjak opozoril na zapis v Mojzesovi knjigi Stare zaveze, naj človek ne bo maščevalen in zamerljiv do sonarodnjakov: “Ko pa poslušamo ali beremo naša poročila in naše razprave, ni težko ugotoviti, koliko sovražnosti in napadalnosti, gneva in gnusa, žolča in strupa, zamerljivosti in maščevalnosti nosimo v svojih srcih, jih izlivamo na vse strani in v njih utapljamo drug drugega.”