Slabo vreme odpihnilo današnjo Barkovljanko: IZ SPOŠTOVANJA DO MANJŠIH JADRNIC

Foto: FB Barcolana

Zaradi izredno slabe vremenske napovedi so prireditelji odpovedali 52. izvedbo tradicionalne jadralne regate Barcolana oz. Barkovljanka.

Na 52. izvedbi bi zmago branila slovenska jadrnica Way of Life, kjer je vlogo krmarja prevzel eden najboljših jadralcev sveta, dvakratni olimpijski in trinajstkratni svetovni prvak Robert Scheidt iz Brazilije.

“Na vse načine smo se trudili, da bi izpeljali dogodek. A ob takih vremenskih napovedih se vsi ljubitelji morja zavedamo, da je dobro ostati na kopnem, tudi iz spoštovanja do vseh manjših jadrnic, ki so srce Barcolane. To je bila nedvomno zelo težka odločitev. Z vsemi varnostnimi ukrepi smo se zoperstavili širjenju novega koronavirusa, priznati pa moramo premoč naravi,” je v sporočilu za javnost pojasnil Mitja Gialuz, predsednik Jadralnega društva za Barkovlje in Grljan (SVBG).

Foto: FB Barcolana

Dogajanje okrog letošnje Barcolana je bilo že prej zaradi pandemije zelo okrnjeno. Na kopnem je bilo v teh dnevih glede na prejšnja leta zelo malo dogajanja, tradicionalnih stojnic ni bilo. Omejeno je bilo število posadk, a se jih je kljub temu prijavilo 1.424. Ob jubilejni 50. izvedbi pred dvema letoma se je Barkovljanke udeležilo rekordnih 2.689 jadrnic.