Širjenje covidnega oddelka v šempetrski bolnišnici

Foto: ML, Pixabay

Z današnjim dnem v šempetrski bolnišnici povečujejo število postelj za covidne bolnike na intenzivnem oddelku s sedanjih 8 na 11, do konca tedna pa na maksimalno število 15 postelj.

Trenutno imajo v šempetrski bolnišnici zagotovljenih že 55 postelj za covidne bolnike, po preselitvi navadnega oddelka v staro bolnišnično stavbo pa bodo pridobili še dodatnih deset postelj.

Tako kot v drugih slovenskih bolnišnicah tudi v šempetrski primanjkuje predvsem usposobljenega kadra zdravstvene nege, ob povečevanju števila covidnih bolnikov pa bo začelo primanjkovati tudi zdravnikov. K sodelovanju so povabili vse zaposlene, ki so pripravljeni pomagati na covidnem oddelku; tako z drugih oddelkov znotraj bolnišnice kot tudi nekdanje zaposlene in upokojene delavce ter tiste, ki so na specializaciji.

Foto: Pixabay

Najprej je bilo treba oddelek z območja urgentnega centra preseliti v tretje nadstropje stare stavbe, tja kjer smo imeli covidni oddelek že v drugem in tretjem valu, saj bomo posteljne kapacitete na navadnem covidnem oddelku v tem tednu povečali na skupno 65 postelj,“ pojasnjuje strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Včeraj je na pomoč v šempetrsko bolnišnico prišlo sedem zaposlenih; pet iz postojnske porodnišnice in dve delavki iz Zdravstvenega doma Nova Gorica. V prihodnjih dneh pričakujemo še posamezne prerazporeditve iz območnih zdravstvenih domov, prav tako pa tudi pomoč študentov enote Fakultete za vede o zdravju iz Vipave in dijakov srednje šole iz Nove Gorice.

Foto: Pixabay

Intenzivni del oddelka covid-19 bo odslej v celoti deloval v delu šempetrskega urgentnega centra. Zaradi večjega števila postelj na tem oddelku, si je morala šempetrska bolnišnica izposoditi opremo. Dva respiratorja so prejeli iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, dva pa iz izolske bolnišnice.