Sindikat delavcev trgovine grozi s stavko: V 24 URAH

Foto: Pixabay

Današnji vladni odlok predvideva, da morajo biti prodajalne z živili v času epidemije koronavirusa Sloveniji odprte vsaj od 8. in najmanj do 20. ure. Sindikat delavcev trgovine temu ostro nasprotuje in zahteva, da se trgovine najkasneje zapirajo ob 18. uri. 

“Ukrep naj se spremeni najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma,” opozarjajo v sindikatu.

Vladni odlok med drugim določa, da imajo med 8. in 10. uro prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, ob nedeljah in dela prostih dnevih morajo biti razen bencinskih servisov in lekarn vse prodajalne zaprte. Sindikat ti dve spremembi pozdravlja.

Vlada se je za takšen odlok odločila z namenom preprečevanja stikov zaradi epidemije covida-19. Daljši delovni čas naj bi namreč omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov in s tem zmanjšal koncentracijo kupcev.

Foto: Pixabay

Sindikat ukrepu ostro nasprotuje, “saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji”. Zaradi tega zahteva, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim potrebam.