Simbolično odprtje vodnega vira: IZVIR NA VODI

Foto: Facebook MONG

V Ravnici nad Novo Gorico so pripravili osrednjo slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne na Goriškem.

Ob tej priložnosti so simbolično odprli obnovljen vodni vir, pridružili pa so se jim tudi udeleženci tradicionalnega Pohoda treh vojn. Pred začetkom slovesnosti so položili vence pred spomenikom prve svetovne vojne na Slemenu, ob spomeniku padlim v NOB v Ravnici in ob spomeniku vojne za samostojno Slovenijo v Ravnici.

Foto: Facebook MONG

Pri prenovi vodnega kala so bili ohranjeni elementi kulturne dediščine, hkrati pa se je zasnova približala uporabnikom, z namenom, da se ustvari prijeten in zanimiv prostor. Dno kala je bilo očiščeno, prav tako je sedaj urejen in očiščen tudi iztok iz njega.

Po ustnem izročilu so leta 1865 izvir Na vodi, kjer voda nikoli ne presahne, izpod skale najprej zajezili in postavili kamnito korito. Med prvo svetovno vojno, o čemer priča nad izvirom vklesana spominska plošča, pa so madžarski vojaki Hazarji za potrebe vojske izvir preuredili. Leta 1926 so tu Ravničani postavili še dve betonski koriti; prvo za napajanje živine, drugo pa predstavlja perišče. Odvečna voda se iz izvira Na vodi steka v bližnjo naravno kotanjo nepravilne ovalne oblike.

Uredništvo