Severna Primorska za spremembe: 7 NOVIH ŽUPANOV

Foto: HL

V drugem krogu lokalnih volitev so na Severnem Primorskem dobili župana v petih od 13 občin. V kar sedmih so v regiji izvolili novega župana oziroma županjo.

V Mestni Občini Nova Gorica, kjer še nihče ni županoval več kot dva mandata, so se volivci odločili za dr. Klemna Miklaviča. Dosedanji župan Matej Arčon, ki je je bil v prvem krogu v lepi prednosti, je pričakoval zmago, zato je bilo razočaranje razumljivo. Po porazu je celo napovedal umik iz lokalne politike.

Nove stare župane so že v prvem krogu potrdili v šestih severnoprimorskih občinah. V Ajdovščini bo še naprej županoval Tadej Beočanin, v Tolminu Uroš Brežan, v Šempetru-Vrtojbi Milan Turk, v Bovcu Valter Mlekuž, v Mirnu-Kostanjevici pa Mauricij Humar.

V Občini Cerkno sta se v drugi krog prebila novinca v lokalni politiki, dosedanji župan pa je izpadel že v prvem krogu. V naslednjih štirih letih bo občino vodil 34-letni Gašper Uršič, ki je s skoraj 57 odstotki glasov premagal Stanka Močnika. V Idriji se zmage veseli 44-letni Tomaž Vencelj, ki je prepričljivo s 74,2 odstotka glasov premagal Mirando Groff Ferjančič. Za mlajšega kandidata so se odločili tudi volivci v občini Renče-Vogrsko. 36-letni Tarik Žigon (53,9%) je premagal 57-letnega Rajka Lasiča. V Kobaridu je novi župan postal neodvisni kandidat Marko Matajurc z 52,6 odstotka. V drugem krogu je premagal dosedanjega župana Roberta Kavčiča.

Foto: TIC Kanal – Edino županjo na Severnem Primorskem imajo v Kanalu

Žensko čast v regiji rešuje rešuje Tina Gerbec, ki je v Občini Kanal ob Soči že v prvem krogu s 57,3 odstotka glasov premagala dosedanjega župana Andreja Maffija. V Občini Vipava je Ivana Princesa, ki je občino vodil vse od ustanovitve, 24 let, prav tako že v prvem krogu s skoraj 70 odstotki glasov premagal novinec v lokalni politiki Goran Kodelja.