Severna Italija v karanteni: ALARM PRI SOSEDIH

Foto: Pixabay

Italijanski premier Giuseppe Conte je sporočil, da so zaradi izbruha novega koronavirusa za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države uvedli karanteno, ki bo trajala do 3. aprila. Na tem območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije. Oblasti ljudem svetujejo, naj se čim več zadržujejo doma, kršiteljem karantene pa grozi do tri mesece zapora.

Karantena zajema celotno deželo Lombardija ter pokrajine Benetke, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova in Treviso. Glede na vladni odlok, ki ga je podpisal Conte, ljudje ne bodo smeli vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga.

Foto: Pixabay

Po vsej Italiji so zaprli muzeje, gledališča, kine in druge prireditvene prostore. Svoja vrata so zaprle tudi šole, telovadnice, nočni klubi, kazinoji in smučarska središča. Odpovedani so pogrebi in poroke ter verski in kulturni dogodki. Bari in restavracije lahko obratujejo, a morajo gostom zagotoviti, da imajo drug od drugega najmanj meter prostora. Nogometaši v Serie A bodo zaostale tekme 26. kroga danes in jutri vseeno odigrali pred praznimi tribunami, nadaljevanje prvenstva pa je pod velikim vprašajem.

Italija je glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi. V Furlaniji-Julijski krajini, kjer so do zdaj zabeležili 42 primerov okužbe, je včeraj virusu podlegla prva žrtev. Gre za 87-letno žensko iz doma za ostarele v Trstu. V deželi je zaradi virusa v bolnišnicah osem ljudi. V Trstu in Gorici so zabeležili 17 primerov okužbe, 23 v Vidmu in dva v Pordenonu. Najhuje je prizadeta Lombardija.

Foto: Pixabay

Na območju karantene ni popolne prepovedi gibanja, tamkajšnji prebivalci pa bodo morali upravičiti svoje gibanje. Znotraj zaprtega območja ter v in iz njega se bodo smeli gibati le ljudje z “dokazanimi poslovnimi razlogi” oziroma bodo imeli za to zdravstvene razloge.