Septembra se v Gorico vračajo priljubljeni Okusi ob meji

Foto: TL

Po dveletnem premoru zaradi pandemije se konec septembra v Gorico vračajo Okusi ob meji. Najbolj množičen in priljubljen dogodek na Goriškem se bo odvijal med 22. in 25. septembrom 2022.

Na goriški občini se nadejajo, da bo letošnja prireditev potekala brez omejitev, ki so zaznamovale lansko precej manj obsežno izvedbo Okusi Off, na kateri je bilo okrnjeno število stojnic.

Vsako leto je treba obiskovalcem ponuditi nekaj novega. Letos bomo poleg vseh običajnih vasi gostili nekaj novih stojnic, najverjetneje s Kosova, vendar bo dokončna odločitev znana v prihodnjih tednih,“ je za Primorski dnevnik povedal goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je še pojasnil, da je bilo potrebno v volilnem letu še posebej pohiteli s pripravo ustrezne odredbe, ki omogoča začetek priprav. 45 dni pred volitvami so namreč pristojnosti občinskega odbora omejene, tako da lahko sprejema le nujne odločitve.

Foto: FB Gusti di Frontiera

Tudi na letošnji prireditvi bo ponudba zelo pestra, saj bo mogoče pokusiti dobrote iz številnih krajev Furlanije – Julijske krajine in drugih delov Italije, iz Slovenije, z Balkana, Avstrije, Francije, Severne in Srednje Evrope, svoje kulinarične dobrote pa bodo ponujale tudi stojnice iz Severne in Južne Amerike, Afrike in Azije.

Goriška občina je objavila tudi cenik za zakup prostora na letošnjih Okusih ob meji. Za stojnice s hrano bo vpisnina znašala 117 evrov, za preostale stojnice pa 78 evrov. Kdor bo ponujal hrano, a ne bo razpolagal s kuhinjo, bo moral odšteti 252 evrov, kdor bo razpolagal tudi s kuhinjo pa 390 evrov. Kdor vodi trgovsko dejavnost v goriški občini, bo moral za prodajo prehrambenih izdelkov plačati 65 evrov, za pripravo hrane s kuhinjo ali brez nje pa 130 evrov. Kot so zapisali v sklepu, ki so ga odobrili občinski upravitelji, bodo točne zneske dokončno obelodanili, ko bo znan izračun vseh stroškov.

Foto: FB Gusti di Frontiera

Za sodelovanje na letošnjih Okusih morajo gostinci, društva in razstavljavci vložiti prošnje, ki jih bodo na občini zbirali do konca aprila. Vse ponudbe bodo ocenili in na podlagi zbranih točk izbrali najboljše.