Seja novogoriškega mestnega sveta: POTRDILI POVIŠANJE CEN VRTCEV

Foto: ML

Na včerajšnji seji mestnega sveta so novogoriški svetniki med številnimi točkami dnevnega reda potrdili tudi povišanje cen varstva v otroških vrtcih v občini. Povprečno se bodo cene povišale za 6,58 odstotka.

Kot je pojasnila Marinka Saksida, vodja oddelka za družbene dejavnosti novogoriške občine, se varstvo v vrtcih draži zaradi povišanja plač zaposlenim v vrtcih, napredovanj v višje plačne razrede in nazive ter dviga minimalne plače.

V razpravi se svetniki niso dotaknili predloga za povišanje plač, pač pa potrebe po nekoliko daljšem in spremenjenem urniku delovanja vrtcev. Svetnik Anton Harej (NSi) je opozoril, da imajo nekateri starši, predvsem na podeželju, težave s pravočasnim prevzemom otrok v delovnem času vrtcev. Saksidova mu je odgovorila, da bi to imelo finančne posledice. Na občinski ravni bi se namreč stroški povečali za več kot 3.000 evrov.

Foto: Pixabay

Najdražje je varstvo otrok prvega starostnega obdobja, to je v starosti od enega do treh let, kjer bo polna cena po novem znašala 562,47 evra mesečno. Prispevek staršev je nižji, ker del cene pokrije občina.

Svetniki so se strinjali tudi z nekaterimi spremembami občinskih odlokov za pomoč gospodarstvu, obrtnikom in kmetom v občini. Tako bodo lahko kmetijske pridelke na novogoriški tržnici prodajali tudi tisti, ki niso sami pridelovalci, pač pa pridelke odkupujejo od pridelovalcev in jih nato prodajajo naprej. Prav tako so se mestni svetniki strinjali s predlogom za podaljšanje nekaterih pomoči gospodarstvu v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Podaljšali so tudi spomladi sprejete odloke, ki so določali oprostitev plačila najemnin in so prvotno veljali do 30. junija.

Foto: Pixabay

Svetniki so se seznanili tudi z vzpostavljenim prilagojenim programom za predšolske otroke pod okriljem Osnovne šole Kozara Nova Gorica, ki se izvaja v prostorih Vrtca Nova Gorica. Sklep o tem so novogoriški svetniki sprejeli 23. julija letos. Vrtec s prilagojenim programom trenutno obiskujejo štirje otroci, sprejeli bi lahko še dva.