Sedaj tudi uradno, volitve v DZ bodo 24. aprila

Foto: Pixabay

Na današnjem srečanju je predsednik republike Borut Pahor Državno volilno komisijo (DVK) uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.

Kot je pojasnil Pahor, se je v začetku lanskega novembra na ločenih pogovorih v državnem zboru posvetoval o datumu razpisa parlamentarnih volitev. Razen ene poslanske skupine je bilo soglasno mnenje, da je prvi možni datum, 24. april, najboljša izbira. Takšno je tudi njegovo mnenje. Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti se je zavzemal, da bi bile volitve 5. junija 2022.

“Ne dvomim, da bodo po svojih najboljših močeh storili vse za to, da bomo 24. aprila opravili državnozborske volitve tako, da bomo vsi zaupali v rezultat teh volitev, predvsem pa, da bo tudi glede na covidne razmere prav vsakemu dana možnost, da bo uveljavil svojo volilno pravico,” meni Borut Pahor, ki se je predsedniku ter članom in članicam volilne komisije zahvalil za opravljen konstruktivni pogovor.