Še brez zbližanja stališč v Hitu, danes se nadaljujejo pogovori

Foto: Pixabay

Na prvem srečanju članov pogajalskih skupin, vodstva Hita in Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v novogoriški družbi, še ni prišlo do zbližanja stališč in s tem do umika napovedi današnje stavke. Danes ob 12. uri se bodo srečali še enkrat, ko bo tudi več znanega o morebitni izvedbi stavke.

Uprava družbe ne kaže nobenega interesa, da bi preprečila stavko, razen z grožnjami s tožbami proti sindikatu, je zapisal predsednik sindikata SIDS v Hitu Erik Krašna in pojasnil: „Za preklic stavke smo upravi ponudili preprosto rešitev, 180 evrov bruto stimulacije za zaposlene, in bili gladko zavrnjeni. To bi pomenilo strošek 250.000 evrov mesečno.“

Foto: Hit – Tomaž Repinc

Iz kabineta predsednika uprave novogoriške družbe Tomaža Repinca pravijo, da je sindikat na sredinih pogajanjih predstavil ponudbo, s katero bi stroški dela v družbi Hit narasli za dodatnih pet milijonov evrov, kar je za upravo družbe nesprejemljivo. Zapisali so, da pogajanja s sindikatom potekajo, hkrati pa dodajajo, da je uprava ob prejšnji stavki, 13. oktobra 2022, s sindikatom sklenila dogovor, s katerim se bodo stroški dela v družbi Hit povišali za dva milijona evrov letno. Uprava družbe zahtevo po dodatnih sredstvih, ki bi jih prinesla sklenitev dogovora na sredinih pogajanjih, opredeljuje kot neodgovorno in neutemeljeno.

Hitova uprava je za izplačilo božičnice in višjih plač namenila skupno 900.000 evrov, a le ob pogoju, da sindikat v letu 2022 ne bo več stavkal. Ob tem v upravi še poudarjajo, da se zavez, ki so bile sprejete v stavkovnem dogovoru letošnjega oktobra, držijo in jih izvršujejo.

Foto: Hit

Ob morebitnem neizplačilu božičnice so stavko napovedali tudi v sindikatu Git, ki združuje zaposlene v gostinstvu in strokovnih službah ter v sindikatu Vrba KNSS-Neodvisnost. Erik Birsa iz sindikata Git je za Delo pojasnil, da je nedopustno, da zaposleni ob takšnem dobičku, ki ga družba ustvarja, ne bi dobili božičnice, predsednik sindikata Vrba KNSS-Neodvisnost Tomaž Vidrih pa je za časnik prav tako poudaril, da se bodo borili za izdatno božičnico, ki jo omogočajo zelo dobri poslovni rezultati. Napovedane stavke sindikata igralniških delavcev v omenjenem sindikatu v tem trenutku predvidoma ne bodo podprli.