Sanacija brežin v soteski Zala: SKALE NA CESTO

Foto: geopark-idrija.si - Idrija

V tem tednu naj bi se začela pripravljalna dela za nujno sanacijo brežin v soteski Zala na cesti med Godovičem in Idrijo, ki je osrednja prometna žila med osrednjo Slovenijo in območjem Idrijsko-Cerkljanskega.

V soteski Zala na cesto z brežin občasno pada kamenje, pa tudi večje skale. Marca in maja je skala padla celo neposredno na osebno vozilo. Na direkciji, ki sedaj razpolaga tudi z bistveno več proračunskih sredstev za vzdrževanje in obnov cest, so se odločili, da ta nevaren odsek ceste do leta 2020 trajno uredijo.

V četrtek naj bi uvedli polovično zaporo. Od 23. julija do 20. avgusta naj bi bila na cesti popolna zapora, predvidevajo na direkciji. V primeru ugodnega poteka del in brez poškodb vozišča bi lahko že do 6. avgusta sprostili izmenično enosmerni promet v nočnem času od 22. ure do 5. ure zjutraj.

Foto: idrija.si – Soteska Zala

Na najbolj nevarnem previsnem delu skale bodo vgrajeni zaščitni sistemi in sidrane ter viseče mreže. S tem bo direkcija vzpostavila začasno varovanje prometa, hkrati pa bodo s to rešitvijo zavarovali tudi območje načrtovanega gradbišča galerije na enem delu ceste skozi Zalo. Gradnja galerije naj bi se začela prihodnje leto in se bo zaključila do 2020. Na drugem odseku tega dela ceste, nekoliko naprej v smeri Idrije, pa bo gradnja zaščitnih sistemov in mrež hkrati tudi končni ukrep za povečanje varnosti voznikov.

V času popolne zapore je obvoz za tovorni promet in avtobuse nad skupno maso 7,5 tone predviden prek Nove Gorice in Tolmina, za osebna vozila, kombije in lažja tovorna vozila pa prek Logatca, Žirov, Govejka in Marofa.

Uredništvo