Salonit obeležil 100. rojstni dan

Foto: Salonit Anhovo

Z virtualno slovesnostjo so včeraj v Salonitu Anhovo obeležili 100-letnico delovanja družbe. Praznovanje, ki se je začelo 2. maja, so zaradi epidemije zasnovali z več manjšimi dogodki.

Drugega maja 1921 so iz cementarne Cementi Isonzo S. A. dobili prve kilograme žganega lapornega prahu – klinkerja, ki je osnova za portlandski cement.

Na včerajšnjem dogodku so predstavili 10 zgodb ljudi, ki so zaznamovali zgodovino družbe. V petek pa so v manjših skupinah in skladno z epidemiološkimi ukrepi izpeljali dan odprtih vrat. Sodelavci cementarne so v sodelovanju s krajani in z lokalnimi društvi zgradili novo Tematsko pot Deskle. V začetku septembra so odprli razstavo Svet gradenj s cementi Salonita Anhovo v miniaturah.

Po zaprtju trboveljskega Lafargea je Salonit trenutno edina slovenska cementarna. Matično podjetje zaposluje okoli 250 ljudi. Letno proizvede do milijon ton cementa in z njim oskrbuje več kot 300 kupcev doma in v tujini.

Kot zatrjujejo v vodstvu družbe, bo Salonit v prihodnjih desetletjih prehitel evropske standarde na področju okoljevarstva. Do leta 2025 načrtujejo uvedbo rešitev, ki bodo vodile do 15-odstotnega znižanja ogljičnega odtisa in omogočile znižanje ostalih parametrov, na primer več kot prepolovitev trenutnih emisij dušikovih oksidov. V razvoj cementarne so v zadnjih 15 letih investirali več kot 150 milijonov evrov. Med tehnologijami, ki jih v prihodnjih letih načrtujejo, so proizvodnja električne energije s sončnimi elektrarnami in z uporabo odpadne toplote, ki nastaja pri žganju klinkerja, kot tudi reciklaža gradbenih materialov in investicije v naslednjo generacijo inovativnih tehnologij za znižanje vpliva na kakovost zraka.