V sredo, 14. februarja, so v Evropskem parlamentu razpravljali o peticiji o ohranjanju spomina na žrtve komunizma v Sloveniji. Peticija prvopodpisanega dr. Mitje Ferenc je lani dobila največjo podporo med vsemi predloženimi peticijami.

 

Na Odboru smo sprejeli pomembne sklepe: da peticija ostaja odprta za nadaljnji postopek; da Odbor Vlado Republike Slovenije pozove k odpravi sramotne odločitve o ukinitvi Dneva spomina na žrtve komunizma; da se gradivo pošlje v obravnavo tudi posebnemu odboru EU parlamenta o zgodovinskem spominu in da mora Evropska komisija o tem pripraviti pisni odgovor.

V Evropskem parlamentu smo že večkrat obsodili komunizem kot totalitarni režim, ki je povzročil ogromno gorja. Slovenci so grozote komunizma občutili še posebej močno. Tisoči še vedno iščejo svoj mir, mnogi otroci nikoli niso izvedeli, kje ležijo njihovi starši. Nekaj korakov je bilo narejenih, a še vedno smo daleč od sprave. Zato je še toliko bolj presenetila odločitev vlade pod vodstvom Roberta Goloba, da ukine Dan spomina na žrtve komunističnih zločinov. To je bil nož v srce vseh, ki iščejo pravico in resnico.

Peticijo je kljub zapletenemu postopku podpisalo skoraj 2000 ljudi. Zahvaljujem se Dolors Montserrat, predsednici Odbora za peticije, ker je to pomembno temo uvrstila na dnevni red. Številni svojci, ki so mi v zadnjem času pisali, so za to globoko hvaležni. Sorodniki žrtev, ki so doma preslišani in zasmehovani so se na Evropski parlament obranili v upanju, da jih bomo slišali vsaj tu, v instituciji, ki se ponaša s tem, da je steber demokracije in varuh človekovih pravic. Ukinitev dneva spomina in odrekanje pravice do groba je dejanje slabičev, ki skušajo s pozicije oblasti utišati, kar se utišati ne da. Resnice se namreč ne da utišati. Ta peticija je bila in je, klic na pomoč!

Besede Pedra Opeke so večne in odzvanjajo v glavi: »Resnica in priznavanje krivic sta podlaga vsake sprave.«

Spletno uredništvo
Tekst zapisala evropska poslanka Romana Tomc